Главна / Вести / Косово и Метохија / Стано: Власти у Београду и Приштини да сарађују око вакцина против Ковида

Стано: Власти у Београду и Приштини да сарађују око вакцина против Ковида

Портпарол ЕУ Петер Стано у изјави за Т а н ј у г  позвао је власти у Београду и Приштини на блиску сарадању и поштовање споразума када је реч о дистрибуцији вакцина против Ковида 19.

”Власти на Србији и на Косову морају блиско да сарађују у складу са релевенатним договорима из дијалога Београда и Приштине који се односе на кретање робе и сертификацију фармацеутских производа”, каже Стано.

Одговарајући на питање Т а н ј у г а  о осудама приштинске стране до којих је дошло након дистрибуције дела вакцина које је Београд набавио грађанима са Севера Косова, Стано додаје да ЕУ “још разматра дешавања везана за дистрибуцију Ковид 19 вакцина”.

Дијалог Београда и Приштине се наставља и поред избора на Косову

Рад на дијалогу Београда и Приштине се наставља, каже за Т а н ј у г  портпарол ЕУ Петер Стано.

На питање како ће се најављено одржавање превремених парламентарних избора на Косову, предвиђених за прву половину 2021. године, одразити на процес преговора Београда и Приштине, у Бриселу напомињу да се рад на дијалогу наставља.

“Следеће састанке ћемо најавити када за то дође време”, додаје Стано.

Из ЕУ су раније, у контексту ванредних избора, поручили да ће наставити да сарађују са “саговорницима на Косову” као и да од Приштине очекују да поштује и примени све до сада постигнуте споразуме.

Након последње рунде експертских разговора Београда и Приштине 10. децембра, обе делегације најавиле су следећи састанак на техничком нивоу за почетака јануара у Бриселу.

Уставни суд Косова је 22. децембра 2020. године прогласио неважећим глас посланика Етема Арифија приликом избора Владе премијера Авдулаха Хотија.

Вршилац дужности председника тзв. Косова, председница Парламента Вјоса Османи требало би да до краја јануара распише ванредне парламентарне изборе.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Хаг: Продужен притвор Саљиху Мустафи за још два месеца

Специјализована већа Косова продужила су за још два месеца притвор некадашњем команданту у ОВК Саљиху …