Главна / Вести / Србија / Новости: Вучић за Божић иде на Хиландар

Новости: Вучић за Божић иде на Хиландар

Бадњи дан и Божић председник Александар Вучић провешће на Хиландару, што ће бити прва званична посета једног председника Србије српском манастиру на Светој Гори, у протекле две деценије, пишу “Новости”.

Како наводе, Вучић ће присуствовати вечери на Бадње вече, а у два ујутру и свечаној служби.

Такође, додаје лист у онлајн издању, планирано је да присуствује божићној литургији и да се поклони свим светињама чувене хиландарске ризнице, попут Богородице Тројеручице и Богородице Млекопитатељнице.

“Новости” преносе да је предвиђен и разговор са игуманом царске лавре Методијем који ће, како наводе, упознати председника Србије са животом монаха, али и са динамиком радова на обнови светиње која је страдала у великом пожару 2004. године.

Ватром је тада захваћено осам грађевинских целина, док су трпезарија Светог краља Милутина из 14. века и параклис Светих арханђела претрпели оштећења. Пожар је захватио половину манастирског комплекса.

Према неименованим изворима листа, председник је вољан да наложи још већа улагања у рестаурацију Хиландара, како би се радови што пре привели крају.

Такође, како додају “Новости”, Вучић није тражио никакав посебан третман у односу на друге вернике који долазе на Свету Гору.

Некадашњи председник Србије Томислав Николић је за свог мандата боравио више пута на Хиландару, али су то биле приватне посете, док је задужбину Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог Војислав Коштуница походио као премијер 2006. године.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Вучић: Контактирао сам Лајчака, рекао сам му шта мислим

Председник Србије Александар Вучић слетео је данас у Рашку, где би требало да се у …