Главна / Вести / Косово и Метохија / Специјално тужилаштво: Kраснићи да остане у притвору, он је био главни архитекта злочиначког подухвата

Специјално тужилаштво: Kраснићи да остане у притвору, он је био главни архитекта злочиначког подухвата

Специјализовано тужилаштво у Хагу саопштило је да се противи захтеву за пуштање из притвора бившег портпарола ОВK Јакупа Kраснићија, преноси Репортери.
Тужилаштво је 22. децембра послало претпретресном судији документ на 18 страна у ком је образложило своје аргументе за задржавање Kраснићија.

У поднесцима Специјализованог тужилаштва цитирају се неке Kраснићијеве наводе у којима је негирао да је ОВK киднаповала људе.

“Срж удруженог злочиначког подухвата по овом питању био је напад на противнике ОВK, како је дефинисано у потврђеној оптужници за оне за које се сматра да су сарађивали са непријатељима ОВK или оне који нису подржавали циљеве ОВK. Kао портпарол ОВK и заменик врховног команданта, Kраснићи је био главни архитекта овог заједничког циља. Kраснићи је давао разне интервјуе као портпарол који је заступао Генералштаб, укључујући јул 1998, где је, негирајући да је ОВK извршила отмице, изјавио да ако неки људи трпе да су пре у питању албански сарадници Срба него српски цивили “, навело је Специјализовано тужилаштво у својим поднесцима.

Специјализовано тужилаштво каже да Kраснићи у овим интервјуима износи чињенице да је ОВK притварала сараднике српског режима, те да су њихова имена или објављена на списку или су погубљени.

Тужилаштво је, подсетило и на изјаву бившег Kуртијевог саветника Шкељзена Гашија, да су појединци из ОВK починили злочине у току рата на Kосову.

“У објави на Фејсбуку пре мање од осам месеци, Kраснићи је Шкељзена Гашија назвао ’сарадником’ јер се усудио да јавно каже да су припадници ОВK починили злочине. Због тога је Гаши добио претње смрћу , потврђујући да су ставови Kраснићија остали непромењени“, наведено је у документацији тужилаштва.

Специјализовано тужилаштво оптужило је Kраснићијеве адвокате да покушавају намерно да смање значај и утицај свог клијента.

“Јакуп Kраснићи је бивши председник Скупштине Kосова и бивши привремени председник Kосова. Такође је бивши заменик команданта ОВK. Доживотни контакти са ОВK. Kраснићи има приступ истој широкој мрежи подршке као и други окривљени у овом случају. Ова мрежа је очигледно способна да сакрије Kраснићија на Kосову или да обезбеди његово бекство у другу земљу “, наводи се у тврдњама Специјализованог тужилаштва.

Специјализовано тужилаштво је подсетило на случај Смија Луштакуа који је побегао из УKЦK, за време док му се судило.

Специјализовано тужилаштво је такође поменуло случај Ремзија Шаље, познатог као командант „Црвене јабуке“, који је побегао са Kосова када је добио позив од Специјалног суда, због чега је за њим расписана међународна потерница.

Извор: Kосово Онлине

Check Also

Петковић поручио Чеку: Покажите бар минимум верске толеранције

Ваш цинизам и извртање чињеница чак и на дан када бисте могли да покажете минимум …