Главна / Вести / Косово и Метохија / Харадинај одбио да се појави пред судом и изјасни о кривици

Харадинај одбио да се појави пред судом и изјасни о кривици

Потпредседник Удружења ратних ветерана ОВК Насим Харадинај одбио је да присуствује седници пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа Косова у Хагу, на којој је данас требало да се изјасни о кривици за обелодањивање имена потенцијалних сведока и жртава у поступцима који се воде пред тим судом против некадашних челника ОВК.

Судија је због тога на почетку данашње седнице, констатовао да је Харадинај на овај начин “учинио пропуст и констатовао да се изјаснио да није крив”.

Харађев адвокат који седницу прати путем видео везе, пренео суду да својим непојављивањме пред судом, његов клијент протествује због опхођења према њему.

Харадинај се на претходном рочишту 18. децембра, па савету адвоката, није био изјаснио о кривици по оптужници Специјализованог тужилаштва, али му је та могућност била остављена за данас – у законском року од 30 дана.

Харадинаја оптужница терети заједно са председником тог Удружења Хиснијем Гуцатијем изношењем у јавности тајних података Специјализованог тужилаштва о идентитету сведока, угрозио поступке који се воде против припадника ОВК.

Рочишту не присуствује ни Гуцати, које је у децембру кривицу негирао.

У наставку рочишта одржава се статусна конференција, на којој ће њихови адвокати и тужилаштво дискутовати о процесним питањима и обелодањивању доказа.

Харадинај је на првом рочишту рекао судији да не признаје надлежност тог суда, као ни мандат Специјализованог тужилаштва, које сматра одговорним за цурење сопствених података, а које, како је навео, жели да за то скине кривицу са себе и свали је на Косово. Харадинају и Гуцатију судија за претходни поступак је крајем децембра продужио притвор за још два месеца.

Дао им је рок до 1. фебруара да му доставе поднеске поводом новог разматрања продужења/укидања притвора које ће обавити крајем фог месеца.

Извор: Танјуг

Check Also

Стано: Циљ Радне групе да се нађе трајно ресење за таблице

Први састанак Радне групе, која би требало да се бави решавањем спора Београда и Приштине …