Главна / Вести / Косово и Метохија / Из “Самоопредељења” поново помињу реципроцитет у односима са Београдом 

Из “Самоопредељења” поново помињу реципроцитет у односима са Београдом 

Наставак дијалога Београда и Приштине не треба очекивати пре пролећа 2022 године, када ће у Србији бити одржани председнички избори, процењује лист “Коха диторе”, истичући да ће нова косовска влада, ако буде предвођена покретом “Самоопредељење” поново вратити реципроцитет у односима са Београдом.

Портпарол покрета Перпарим Криезиу, каже да би односи између Београда и Приштине “требало да буду реципрочни”.

Рекао је да је то “минимум односа који се може имати међусобно”.

“У то смо веровали и зато смо успоставили реципроцитет, а затим смо критиковали нелегитимну владу када је уклонила реципроцитет. За нас реципроцитет није непосредна мера, еквивалентна владиној одлуци која се може повући. За нас је то национална политика, о чему смо стално говорили, вероватно од 2011. године”, рекао је он.

“Верујемо да реципроцитет треба да постоји као принцип у односу са Србијом”, истиче Криезиу.

Јета Краснићи из Демократског института у Приштини каже да сваку меру у односу према Београду треба ускладити са међународним фактором.

“Сваки корак који предузима нова влада мора бити добро осмишљен, координирани кораци са Европском унијом у овом случају као посредницима и Сједињеним Државама, и да би се заштитили и гарантовали интереси Косова”, рекла је она.

“Дакле, требало би да постоји прагматизам ако се не чини да је Косово неконструктивна страна, а Србија конструктивна”, истакла је Краснићи.

Краснићи упозорава да сваки процес самосталног доношења одлука може да има контраефекат.

“Ако идемо на једностране акције, које не морају нужно да имају подршку међународне заједнице, могу да се претворе у бумеранг”, каже Краснићи.

“Преостаје нам да одлучимо путем којим морамо да идемо, али морамо да знамо да било која акција може да имати последице и морамо да их избегнемо”, додала је Јета Краснићи.

Извор: РТС

Check Also

Петковић: Групи верника забрањен улаз на КиМ

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на административном прелазу Јариње, приликом повратка са КиМ, наишао …