Главна / Вести / Косово и Метохија / Приштина ће у Вашингтону тражити подршку за избегавање обавеза из Бриселског споразума

Приштина ће у Вашингтону тражити подршку за избегавање обавеза из Бриселског споразума

У оспоравању принципа по којима треба да делује Заједница српских општина на Космету, а који су у Бриселу договорени још 2015. године, в. д. председника привремених институција у Приштини Вљоса Османи потражиће савезника у новом америчком председнику Џозефу Бајдену.

Она је, наиме, поручила да се нада да ће се Бајденова администрација заложити “за преиспитивање” овог споразума, који је потписао бивши премијер Иса Мустафа, а за који она верује да ће “Косово учинити дисфункционалним”.

Османијева, такође, сматра да Приштина треба да инсистира и на преиспитивању споразума са Београдом, потписаног у Вашингтону за време владавине Доналда Трампа.

– Постоје питања попут језера Газиводе и друга политичка питања о којима морамо да видимо какав је став Бајденове администрације – навела је она.

Формирање ЗСО постало је обавеза Приштине 2013. године, када је Хашим Тачи ставио свој параф на Први бриселски споразум, а две године касније потписан је и документ у коме је до танчина дефинисано како ће функционисати Заједница – каква ће бити њена структура, надлежности, извори прихода… Тај папир је све време трн у оку политичарима у Приштини који од ЗСО желе да направе организацију без икаквог утицаја.

То што Османијева тражи пресипитивање овог споразума постигнутог под окриљем Европске уније, али и оног потписаног прошлог септембра у Белој кући, према оцени Слободана Зечевића из Института за европске студије, само указује како се понаша албанска страна у овом процесу, не поштујући ништа што се договори. Он каже да је то толико неозбиљно, без обзира на то што Османијева говори да су та документа потписале претходне косовске власти.

– Сваку нову администрацију обавезује оно на шта је претходна ставила потпис. Тако функционише међународно право. Ово су, међутим, жеље Османијеве и тек треба да се види какав ће став да заузме нова администрација САД. Како је у политици све могуће, уколико би Американци “заиграли” потпуно на албанској страни, онда би и промена споразума о ЗСО била могућа – сматра Зечевић.

Када би Вашингтон “залегао” за измену овог документа, како сматра наш саговорник, до његовог ревидирања не би дошло без координације са ЕУ, с обзиром на то да су Макрон и Меркелова идеолошки ближи Бајдену. Зечевић указује и на то да промена договора насталих у оквиру посредовања ЕУ, не би ишла у прилог самој Унији, јер би то значило да оно што се преговара под њима – не важи, да је пролазно и привремено, као и да ЕУ нема озбиљан политички кредибилитет да натера Приштину да поштује оно што је потписала.

Урадиће све против Заједнице

Министар унутрашњих послова Александар Вулин рекао је у петак да ће Албанци на КиМ урадити апсолутно све да до ЗСО не дође.

– Јасно је политичарима у Приштини да дијалог није довео до признавања њихове лажне државе. То што су они хтели – безусловну капитулацију Србије са Александром Вучићем, нису добили и никада је неће добити. Управо због тога одбијају формирање ЗСО која је суштина Бриселског споразума, а без које ми никада не бисмо потписали тај споразум – навео је Вулин за портал косовоонлине.

Извор: Новости онлине

Check Also

Ђоровићима из Лапљег Села уручена нова опрема за производњу торти и колача

Нова опрема и помоћни уређаји за израду торти и колача у вредности од преко 4 …