Главна / Вести / Србија / Брнабић: Биће довољно вакцина за све

Брнабић: Биће довољно вакцина за све

Премијерка Ана Брнабић истакла је данас да ће бити довољно вакцина на расплагању за све грађане који буду желели да се вакцинишу против корона вируса.

Брнабић је, након почетка вакцинације здравствених радника у Тиршовој, казала да је протеклих дана видела много дезинформација и лазних вести на ту тему.

“Сви који буду желели да се вакцинишу, имаћемо вакцину за њих. Имамо договоре са различтим произвођачима за осам милиона доза, што је потребно за четири милиона људи. Верујем да ће само тај број бити довољан, али ако буде потребно имаћемо додатне количине”, нагласила је Брнабић у изјави новинарима.

Рекла је да се широм Србије вакцинишу здравствени радници, и да је до сада око 9.300 вакцинисано у прве две приоритетне категорије – геронтолошки центри и здравствени радници. „То је на задовољавајућем нивоу. Планирамо у нарендим данима убрзање програма вакцинације грађана“, додала је она.

Брнабић је казала да је током празника завршен план пунктова за масовну вакцинацију, који ће идуће недеље бити усвојен на Кризном штабу.

Пренела је да очекује да до краја идуће недеље у Београду, на Сајму, буде отворен први пункт за вакцинацију.

Од сутра, како је казала, грађани ће моћи да се пријављују на систем преко којег ће моћи да искажу жељу да се вакцинишу. Тај систем је успостављен у сарадњи са Канцеларијом за информациону технологију и Е-управу.

“Од четвртка моћи ће и преко контакт центра то да учине. Имаће опцију и да кажу да ли желе било којом вакцином која је одобрена да се вакцинишу или желе да се вакцинишу одређеном вакцином, да би у систему могли да планирамо даље потребе и све те бројеве укључимо у план масовне вакцинације”, објаснила је Брнабић.

Пренела је да Србија сутра добија 18.525 додатних вакцина Фајзер-Бионтек.

Такође је казала да су релевантне институције Кине одобриле извозну дозволу за Синофармове вакцине, као и да се очекује додатних пола милиона Спутњик В вакцина. “Имамо све предуслове да почнемо са масовном вакцинацијом“, поручила је Брнабић.

Она је рекла да ће Србија до краја јануара имати два милиона вакцина, различитих произвођача, укључујући и количине које су стигле крајем децембра.

У фебруару се, каже, очекује још додатних 1,3 до 1,5 милиона доза вакцина.

“И све тако до маја, јуна, и надам се да ћемо моћи да завршимо вакцинацију. Ако то успемо, бићемо једна од првих земаља која ће то заврштити у Европи”, рекла је Брнабић.

Поновила је да Србија у овом тренутку има договор за осам милиона вакцина, различитих произвођача, што је довољно за вакцинацију четири милиона људи, наводећи да су надлежни рано кренули да преговарају.

Извор: Тањуг

Check Also

Дрецун: Све спремно да Приштина уђе у Савет Европе

Председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун изјавио је данас да верује да је …