Главна / Друштво / Обилне падавине проузроковале велике поплаве на централном Космету

Обилне падавине проузроковале велике поплаве на централном Космету

Услед изливања реке Ситнице набујале због кише и снега који се топи поплављено је више домаћинстава у Племетини код Обилића и Кузмину код Косова Поља. У току дана вода се повукла, а надлежне екипе прате ситуацију на терену. Канцеларија за Косово и Метохију највила је помоћ породицама које су погођене поплавама и које су претрпеле материјалну штету.

Набујала река посебно је угрозила кућу Начића јер је надошла вода поплавила двориште и ушла у подрум куће и помоћне објекте.

“Ноћас смо дежурали целе ноћи, излазили и покушавали да спасимо оно што је могло, у поплављеним објектима су нам биле машине, зимница и све је пропало. Вода се данас на сву срећу мало повукла али киша пада све јачим интезитетом, видећемо како ће бити ове ноћи. Општина Обилић нам је дала на коришћење две пумпе за црпљење воде, уколико се ситуација погорша,” каже за РТВ Грачаница Миљан Начић из Племетине.

У току дана вода се знатно повукла, у приобаљу Ситнице за сада не постоји опасност од изливања, али је кризни штаб Привременог органа општине Обилић на терену.

“Од раног јутра смо почели са испумпавањем воде како не би ушла у стамбене објекте, за сада нам добро иде. Пратимо ситуацију и све службе су на терену. Надамо се да нећемо морати да евакуишемо становништво и да ћемо их заштити, на томе и радимо,” каже председник Привременог органа општине Обилић, Горан Данчетовић.

Због изливања реке Дренице привремено је било одсечено село Кузмин код Косова Поља јер река и буични потоци плаве улазни пут у село. Вода се и овде повукла, као и из дворишта породице Ћирковић која је била на удару надошлог воденог таласа.

“Нисмо спавали целе ноћи, вода је стигла до улаза у кућу. Иако сам прошлог лета правио банкину није било неког ефекта,” каже Игор Ћирковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је данас са Небојшом и Миљаном Начићем из села Племетина код Обилића, којима је због поплава претходних дана оштећена имовина. Петковић је разговарао и са породицом Јолић из Кузмина у Косову Пољу, која се такође нашла на удару ове природне непогоде.

Петковић је желео лично да се информише о штети коју су претрпели и упозна се на који начин Канцеларија може да им помогне да санирају последице поплаве.

Директор Канцеларије за КиМ пренео је да ће Канцеларија помоћи породицама које су погођене овом природном непогодом.

Због најаве да ће киша падати и наредних дана надлежне службе прате ситуацију на свим критичним местима у општинама централног Космета.

Check Also

Петковић Куртију: Онај ко хоће да протера Србе са Косова нема право да говори шта Срби хоће

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је данас премијеру привремених приштинских институција …