Главна / Вести / Косово и Метохија / Због поплава нека места на КиМ су остала без воде за пиће

Због поплава нека места на КиМ су остала без воде за пиће

Регионално водоводно предузеће „Приштина“ смањило је производњу воде у постројењу за пречишћавање воде па је кварт Каљабрија у Приштини и 75 процената општине Косово Поље остало без воде за пиће, преноси РТК.

Ово је за Косовапрес, изјаила портпарол Водовода “Приштина” Арјета Мјеку и додала да су обилне кише повећале ниво воде у језерима Батлава и Бадовац за два метра.

„Непосредно након поплава због јаке кише и снега ми као компанија у почетку поред снабдевања водом за пиће и одржавање и квалитета воде ,смањили смо производњу у постројењу за пречишћавање воде у Шкабају, јер је у великој мери загађење из пољских потока који долазе директно у Ибарски канал”, рекла је Мјеку.

Квалитет воде за пиће се надгледа

„Будући да смо за одржавање квалитета дефинитивно морали да смањимо производњу воде уз препоруке института, одељење за квалитет воде прати ситуацију и на терену и у акредитованој лабораторији у оквиру компаније, прати квалитет воде за пиће непрекидно 24 часа. Такође, екипе за водоснабдевање су даноноћно на терену, раде без прекида и истовремено тимови за одржавање канализационе мреже. Оно што у овим тренуцима тражимо од грађана је да имају стрпљења“, рекла је Мјеку.

Повећан је ниво воде у језеру Батлава и Бадовц

Једна од добрих ствари код ових поплава је та што се акумулациона језера Бадовац и Батлава пуне водом што гарантује стабилно снабдевање током наредног периода. Нивои воде у оба језера порасли су за 2 метра, али и приливи из река, и потока који долазе директно у језера, приливи су веома велики и ово је добра вест за снабдевање пијаћом водом за наредне периоде. Али нажалост поплаве узимају данак у многим областима

Према њеним речима до сада није забележена већа штета, али ипак наглашава да су мобилисани да реагују у свакој ситуацији.

Није пријављена већа штета

„Нисмо пријавили већу материјалну штету, имамо тимове на терену, а довели смо и додатне тимове. На пример, тимови Приштине одлазе у Обилић, Косово Поље, где је то потребно”, рекла је Мјеку.

РТК подсећа да су непрестане кише изазвале поплаве у многим деловима Косова.

Извор: Косово Онлине

Check Also

На КиМ 16 новозаражених

На Косову је у последња 24 сата забележено 16 нових случајева корона вируса, саопштило је …