Главна / Вести / Косово и Метохија / Звечан: Ибар се излио и поплавио приобална имања у Грабовцу и околним селима

Звечан: Ибар се излио и поплавио приобална имања у Грабовцу и околним селима

Због оболних падавина и отапања снега на територији општине Звечан у селу Грабовац, Ибар се излио и поплавио приобална имања. Обрадиво земљиште, које се налази непосредно уз обалу реке, је потопљено, али домаћинства за сада нису угрожена.

Мештани села Грабовац се више пута годишње  суочавају са поплавам. Након сваке обилније кише или отапања снега њихове њиве и баште су пототљене. Они су забринути али се надају да ће се проблем са коритом реке Ибар решити што пре.

Славиша Коцић из села Грабовац каже да кад год дође до отапања снега у сливу реке Ситнице они имају проблема са поплавама, а штете су огромне.

У општини Звечан објашњавају да до проблема долази због људског фактора, а да они предузимају све могуће мере како би се ситуациј променила.

“Реке које се уливају у Ситницу су у порасту тако да је и Ибар изашао из корита. Поред Грабовца река се излила и у Рудару. Ми пратимо ситуацију, дежурна служба Цивилне заштите и ватрогасне јединице су 24 часа на терену. Синоћ од 20 часова па до јутрос Ибар је нарастао за 1 метар. Излиле су се и планинске реке. Кориљачка и Бањска река су се излиле и ту је било интервенција. Екипе ће и даље бити на терену, и ја сада идем у обилазак”, рекао је председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић.

Општина Звечан у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију у току ове године планира изградњу насипа који би решио проблем изливања реке Ибар.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Посматрачка мисија ЕУ: Избори били добро организовани, пропусти на северу КиМ

Шеф посматрачке мисије Европске уније на локалним изборима на Косову и Метохији Лукас Мандл, изјавио …