Главна / Вести / Косово и Метохија / Ситуација у општини Грачаница тешка. Поплављена домаћинства обишао председник општине Срђан Поповић (ВИДЕО)

Ситуација у општини Грачаница тешка. Поплављена домаћинства обишао председник општине Срђан Поповић (ВИДЕО)

Незапамћено велике количине падавина у протекла два дана проузроковале су поплаве у свим српским срединама на централном Космету. Водена стихија, која је носила све пред собом проузроковала је огромне штете на стамбеним и помоћним објектима, инфраструктуру, пољопривредним усевима и засадима, а највећу штету претрпели су мештани села Доња и Горња Гуштерица и Добротин.

„Највећа штета је на првом спрату куће, уништена је бела техника, све је под водом.  Домаћинство је комплетно у води, која је дубока преко метар. Поплављено нам  је складиште са пшеницом и кукурузом, као и сва возила и стока“, казао је, у изјави за РТВ Грачаница, Предраг Цвејић из Доње Гуштерице.

„У претходним поплавама успео сам да сачувам намештај, а овог пута поплава је уништила све. Вода је одједном почела да улази кроз врата и зидове, ми смо у том тренутку успели само да изађемо из куће“, каже Радојица Грбић из Доње Гуштерице.

Велики број домаћинстава  као и двориште и објекти школе у Лапљем Селу су, такође поплављени.

„Нисмо могли да одбранимо објекат школе који је потопљен, као ни двориште, а и многа домаћинста који су поплављени од  потока Краварице. Кроз  разговор са старијим мештанима констатовали смо да се овакве поплаве не памте“, каже директор ОШ „Миладин Митић“  у Лапљем Селу, Љубиша Караџић.

Житеље најугроженијих породица обишао је председник општине Грачаница Срђан Поповић, који је истакао да су екипеопштинских служби биле целе ноћи на терену, како би  помогле угорженом становништву.

„Ситуација је јако  тешка. У протеклих 50 година не памте се овакве поплаве. Радимо све што је у нашој могућности, целе ноћи дежурнесу биле  екипе јавне службе, које су биле на висини задатка. Успели смо да спасемо велики број  домаћинстава, међутим у нека домаћинства је вода успела да пробије, поплави куће и имања. Морамо бити стрпљиви, покушавамо да дођемо да сваке породице и да нађемо начин да помогнемо свима коме је помоћ потребна“, рекао је  председник општине Грачаница Срђан Поповић.

На централном Космету падавине су престале, а вода је сада већ почела да се повлачи.

Check Also

Петковић Куртију: Онај ко хоће да протера Србе са Косова нема право да говори шта Срби хоће

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је данас премијеру привремених приштинских институција …