Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Са Србијом се не може разговарати језиком уцена

Петковић: Са Србијом се не може разговарати језиком уцена

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић, реаговао је на изјаву премијера косовских институција Авдулаха Хотија, који је раније рекао да ће Приштина,уколико не дође до међусобног признања, увести мере реципроцитета. Петковић је рекао да је уобичајено да пред сваке изборе политичари у Приштини нападају председника Вучића и Србију као главног кривца.

„Пред сваке изборе, политичари у Приштини покушавају да свој политички рејтинг подигну нападима на председника Србије Александра Вучића и званични Београд. Kада грађанима немају шта да понуде, онда су им Србија и Срби дежурни кривци за све.

Међутим, бићу потпуно јасан. Са нама нико не разговара језиком уцена и вара се свако ко мисли да таквим ставом може допринети решавању питања Kосова и Метохије.Ми смо спремни да разговарамо о нормализацији односа, али Приштина мора да схвати да је Србија међународно призната држава, чланица међународних институција и да Београду никакво признање од стране Приштине није потребно. Оно што нам је свима потребно јесте компромис и да схватимо да у том процесу не може једна страна да добије све, а друга да изгуби све, јер то једноставно није компромис.

Београд је кредибилан партнер у дијалогу, испуњава све своје међународно признате обавезе и очекује одговоран и фер однос свих страна укључених у овај процес. Условљавања Приштине директно поткопавају сваку могућност дијалога.

Ми смо опредељени проналажењу компромиса којим бисмо на овим просторима обезбедили трајни мир и одрживу будућност свим народима. Али никада нећемо дозволити да Србију неко понижава, нити ћемо бити мета било чијих дневно политичких препуцавања и политичких игара.

Очекујемо и да се међународна заједница јасно и недвосмислено одреди према оваквим иступима Приштине и актуелног премијера привремених покрајинских институција“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Саопштење

Check Also

Починилац троструког убиства у Глођану и даље у бекству

Полиција и правосудни органи и даље трагају за маскираном особом која је калашњиковим убила два …