Главна / Вести / Косово и Метохија / Лајчак: Прво нова власт у Приштини, па наставак дијалога у Бриселу

Лајчак: Прво нова власт у Приштини, па наставак дијалога у Бриселу

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, каже да се до коначног споразума Београда и Приштине о нормализацији односа може доћи “у наредним месецима” уколико “обе стране буду спремне да преговарају”.

Лајчак поручује и да ће прво морати да се сачека формирање нове власти у Приштини како би се наставило са процесом дијалога у Бриселу.

Лајчак је током видео разговора о ”Потенцијалима сарадање ЕУ и САД на Западном Балкану”, који је данас организовала амбасада Немачке у Вашингтону, поручио да очекује да договор Београда и Приштине, једном када буде постигнут, ”јасно одреди ко, шта и у ком временском року мора да испуни” и да не остави “простор за својевољну интерпретацију”, што је, како каже, до сада био случај.

”Морамо да осигурамо да се примени све што је до сада договорено и да решимо оно што није дговорено као што су међусобна финансијска потраживања и имовинска питања”, навео је Лајчак.

Он је напоменуо да се процес дијалога Београда и Приштине води већ 10 година и да је време да се финализује.

”Али ако нема воље са њихове стране ми их не можемо наговарати на споразум, али морају да знају да нема ЕУ будућности без нормализације односа”, поручио је Лајчак.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштне казао је и да не може да прејудицира каква ће бити реакција земаља чланица ЕУ које не признају независност Косова уколико дође до нормализације односа.

”У контакту сам са њима, они прате процес и кажу да је оно што је добро за Србију добро и за њих и да неће бити у контрадикцији са Србијом”, навео је Лајчак.

Лајчак је поновио да дијалог Београда и Приштине мора бити ”изнад дневне политике” и у Београду и у Приштини, а да транспарентност процеса мора да покаже колико је дијалог у интерсу свих.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Петковић поручио Чеку: Покажите бар минимум верске толеранције

Ваш цинизам и извртање чињеница чак и на дан када бисте могли да покажете минимум …