Главна / Друштво / После обилних падавина ниво Бадовачког и Батлавског језера порастао више од три метра

После обилних падавина ниво Бадовачког и Батлавског језера порастао више од три метра

Ниво акумулационих језера, Бадовачког и Батлавског, из којих се становништво Приштине снабдева водом, повећан је више од три метра, након обилних киша, које су узроковале поплаве у многим деловима КиМ, пише Економија Онлајн.

Извршни директор ЈП “Водовод” Сокољ Џафа потврдио је за тај портал да је ниво воде у Бадовачком језеру порастао за 3,25 метара, а у Батлавском за 3,2 метра.

“Кише су изазвале поплаве, али је добра ствар што су испуниле језера. Оперативни део кризног штаба за управљање пандемијом је активан и повећан због турбуленција, овај изазов ће се сигурно наставити, покушавамо да грађане опскрбимо водом и истовремено прикупимо количину у систему за дистрибуцију воде. Падавине сун ам помогле јер су језера била на ниском нивоу воде. Захваљујући кишама ниво овде на Бадовачком језеру је порастао 3,25 метара, а на Батлавском 3,2 метра”, рекао је Џафа.

Поред повећања количине воде, кише су утицале и на квалитет воде за пиће, узрокујући прекиде снабдевања водом данима у неким насељима и селима.

Џафа је истакао да је “Водовод” био приморан на прекид водоснабдевања, како би био осигуран квалитет у складу са стандардима за употребу воде за пиће.

“Срецћом имамо тимове за хитну рекцију у кризним ситуацијама. Изградили смо капацитете у погледу квалитета воде и лабораторије су радиле 24 сата поред постројења, и тим за одржавање је радио 24 сата, помажући грађанима свуда где је било поплава. Укључујући село Косово Поље, где смо били приморани да применимо строго снабдевање водом како бисмо заштитили квалитет, затим бунаре у Враголији који снабдевају нека села око Слатине, којима смо били приморани да прекинемо воду јер су сви  бунари поплављени. Имали смо проблема са каналом Ибар-Лепенац где су фабрички цевоводи били потопљени. Прекинули смо воду како би осигурали квалитет воде за пиће. Од јуче смо се вратили у нормалу и воду третирамо како бисмо заштитили квалитет воде за пиће. Највећи проблем је део подземних ресурса јер им је потребно дуже време. Део површинских извора је први на удару, када оба језера имају нормално повећане нивое турбуленције. У случају када видимо да постоји турбуленција, узимамо узорке и дезинфикујемо тамо где је неопходно, где има бактерија”, додао је Џафа.

Извор: Косово онлине

Check Also

Настављени протести грађана на северу

Ноћ на Северу Косова и Метохије је протекла мирно. Срби се и даље окупљају у …