Главна / Вести / Косово и Метохија / Стано: Петковић био одговарајуће најављен, поштовати договор

Стано: Петковић био одговарајуће најављен, поштовати договор

Портпарол ЕУ, Петер Стано, у изјави за Т а н ј у г  каже да је директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић, био најављен за посету Косову на “одговарајући начин, у складу са модалитетима које су договориле обе стране”, апострофирајући обавезу поштовања договора постигнутог у оквру дијалога Београда и Приштине, о посетама званичника.

Стано је рекао да посете обе стране морају да се одвијају у духу који доприноси нормализацији односа Беграда и Приштине.

”Још једном подвлачимо да ЕУ очекује да се поштују и примењују сви споразуми постигнути у дијалогу, коме посредује ЕУ, укључујући и онај о посетама званичника. Стране су се договориле о јасним модалитетима за спровођење посета и тај споразум не треба политизовати”, изјавио је Стано за Т а н ј у г.

”Позивамо обе стране да реше сва несалгања, укључујући и она око званичних посета, и да промовишу атмосферу погодну за помирење, регионалну стабилност и сарадњу, а све за добробит грађана”, закључио је Стано.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, Петра Петковић, онемогућен је ноћас од стране привремених институције у Приштини да посети јужну српску прокрајину, обиђе поплављена подручја у српским срединама и угроженим домаћинствима уручи хуманитарну помоћ.

Петковић је оценио да овакв потез показује да су ”Срби поново мете предизборне кампање у Приштини”, али и да ЕУ, као главни посредник у дијалогу, ”није у могућности да гарантује спровођење постигнутих споразума, укључујући и онај о слободи кретања”

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Пребројани гласови у 30 општина, убедљива победа СЛ

Централна изборна комисија завршила је пребројавање изборних гласова у 30 косовских општина, а према првим …