Главна / Вести / Косово и Метохија / Поповић обишао поплављена домаћинства у Доњој Гуштерици где је у току санација штете

Поповић обишао поплављена домаћинства у Доњој Гуштерици где је у току санација штете

У већини места на централном Космету вода се повукла и више не представља претњу, али за собом је оставила муљ, блато и неподношљиву влагу. Помоћ у виду сушилица за влагу, коју су допремили представници  Канцеларије за КиМ од велике је помоћи, кажу мештани Доње Гуштерице.
Обилне падавине узроковале су изливање реке Јањевке, а мештани Доње Гуштерице иако су се борили свим снагама, нису успели да зауставе талас.
Породица Шубарић из Доње Гуштерице у општини Грачаница, једна је од оних чији је дом у недавним поплавама разорен.
“Овако нешто не памтимо, овакве поплаве се досад нису дешавале у овом пределу. Призори су били ужасни, хвала свима који су нам помогли, свака помоћ нам је добро дошла,” каже Горан Шубарић.
Лидија Шубарић у Доњој Гуштерици живи више од 45 година али овако нешто није доживела.
“Муљ смо из куће износили колицима, поплаве су направиле ужас, за 45 година живота у Доњој Гуштерици овако нешто никад нисам доживела,” каже за РТВ Грачаница Лидија Шубарић.
Због раста водостаја и поплава око 80 породица претрпело је велику материјалну штету у овом месту. Председник општине Грачаница Срђан Поповић обишао је данас домаћинства погођена пополавама, код којих је већ почела санација.
“Данас смо са нашим мештанима у Доњој Гуштерици, призор је тежак, много је кућа поплављено. Сушачи које је јуче допремила Канцеларија за КиМ, а која је правовремено интервенисала, су већ постављени и раде. Циљ нам је да што пре помогнемо породицама и да се врате у нормалне токове,” каже Срђан Поповић.
Поповић додаје да је директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић на време реаговао и да је новац за санацију већ обезбеђен.
Председник Локалног савета Бојан Станојевић од почетка је уз мештане Доње Гуштерице и ради све што је у његовој моћи да им помогне.
“Овде се десила катастрофа, 80 породица је поплављено од тога 18 стамбених објеката где је вода продрла. Овим домаћинствима су страдали помоћни објекти, бунари, дворишта, подруми са зимницом и храном. У помоћ нам је одмах притекла општина Грачаница, јуче Канцеларија за КиМ са Црвеним крстом и много им хвала на свему,” рекао је Станојевић.
Представници Канцеларије за КиМ су већ допремили помоћ неопходну за санирање последица поплава, а све у циљу да се овдашње становништво у овим хладним данима што пре врати нормалном животу.

Check Also

Кандидати и политички представници након гласања о вољи грађана и демократским слободама

Представници Српске листе и остали учесници локалних избора који су данас одржани у Косовској Митровици, …