Главна / Вести / Косово и Метохија / Нове- ублажене анти-ковид мере у општини Грачаница

Нове- ублажене анти-ковид мере у општини Грачаница

Кризни штаб општине Грачаница обавештава јавност да ступају на снагу нове- ублажене мере у борби против ширења заразе вирусом Ковид 19.

Према најновијој одлуци и у општини Грачаница на снагу ступају нове анти-ковид мере које се пре свега односе на рад угоститељских и трговинских објеката.

Према овој одлуци трговинским и угоститељским објекатима као и хотелима дозвољен је рад до 22 сата уз могућност организовања тзв. „услуга за понети“ и након овог времена.

Јавни превоз сме да саобраћа користећи до 50% капацитета, а такси превозницима омогућен је рад са једним путником позади односно до три особе ако су чланови исте породице.

И даље је на снази одлука којом је грађанима старијим од 65 година дозвољено да се крећу само у периоду од 6 сати ујутру до 10 и од 16 до 19  увече.

И рад институцијама културе продужен је до 22 сата са обавезом рада до 40 процената капацитета.

Дозвољене су и спортске активности у отвореним и затвореним просторима, тренинзи и такмичења у индивидуалним спортовима. Тренинзима може да присуствује до 20 особа, на такмичењима може учествовати до 50 особа. док је рад теретана ограничен је на 40% капацитета.

У затвореним просторима је забрањено окупљање грађана у броју већем од 30 људи, док је на јавним трговима, парковима, јавним местима, дозвољено је окупљање до 50 људи.

Забрањено је организовање свадби и породичних забава.

Поштовање препоручених мера контролисаће општинска инспекција заједно са полицијом. За непоштовање одлуке предвиђене су казнене мере.

Ова одлука важиће до доношења нове, на основу недељне епидемиолошке ситуације.

Check Also

Хаг: Продужен притвор Саљиху Мустафи за још два месеца

Специјализована већа Косова продужила су за још два месеца притвор некадашњем команданту у ОВК Саљиху …