Главна / Друштво / Црвени крст помаже породицама погођеним поплавама

Црвени крст помаже породицама погођеним поплавама

Након повлачења воде, у српским срединама на централном Космету сада је приоритет санација штете на стамбеним објиктима, како би се у њима могло живети  као пре поплава. У помоћ, становништву на овом подручју, први су прискочили волонтери Црвеног крста.

„Након процене стања на терену, Црвени крст Косова и Метохије је на терен упутио тим  од осморо људи  за уклањање последица од поплава. Заједно са волонтерима локалних организација радимо на отклањању штете, што подразумева црпљење воде пумпама, коришћење сушилица за влагу, обилазак становништва“, рекао је Дарко Гвоздовић, координатор Црвеног крста за поступање у несрећама.

„Приоретити су да помогнемо породицама које су претрпеле највећу штету, социјално угроженим породицама и породицама са малом децом“, казала је за РТВ Грачаница Милица Костић, волонтер Црвеног крста Грачаница.

Људи којима су поплаве начиниле огромну материјалну штету, истичу да без ове помоћи не би скоро могли да се вратеу своје куће и станове.

„У кратком временском периоду дошла је велика количина воде. Нисмо успели да сачувамо намештај. Након повлачења воде, из Црвеног крста донели су сушилице да бар пробамо да осушимо зидове“, казао је Милош Ђорђевић из села  Доња Гуштерица у општини Грачаница .

„Све се брзо одвијало, покушали смо да спасемо нешто од намештаја, али нисмо успели, све је уништено. Најважније  у том тренутку било је да склонимо децу на сигурном. Од Црвеног крста смо добили сушилицу, надамо се да ће се зидови осушити  и да ћемо моћи да се вратимо нормалном животу“, рекла је Еминуш Барија из Лапљег Села код Грачанице.

У циљу што брже санације поплављених стамбених објеката, Канцеларија за Косово и Метохију за српске средине на централном Космету, обезбедила је црпне пумпе, сушилице за влагу, агрегате и другу неопходну опрему, коју су добиле све општине на овом подручју.

Check Also

Петковић Куртију: Онај ко хоће да протера Србе са Косова нема право да говори шта Срби хоће

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је данас премијеру привремених приштинских институција …