Главна / Вести / Косово и Метохија / Рајић: Све провокације Приштине су усмерене ка нарастању тензија пред промене у Вашингтону

Рајић: Све провокације Приштине су усмерене ка нарастању тензија пред промене у Вашингтону

Приштинске власти континуирано провоцирају Београд и онемогућавање директору Канцеалрије за Косово и Метохију Петру Петковићу улазак у јужну српску покрајину је усмерено ка заоштравању односа а у сусрет доласка Џоа Бајдена на чело Америке и успостављање нове америчке администрације, изјавио је за ТВ Мост Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност.

Албанци желе да направе једну атмосферу која је наелектрисана и негативна и која не води ка дијлогу и договору и да такву ситуацију презентују новим америчким властима, надајући се да ће за такав свој став добити подршку.

Рајић сматра да ће нова администрација у Америци инсистирати на поштовању Вашингтонског договора и мини Шенгену и да неће баш априори подржавати сваки албаски хир.

Све ове провокације Приштине су усмерене ка нарастању тензија пред промене у Вашингтону. Албанци желе да истисну ЕУ и да игноришу Бриселски договор који нису испунили, и то није добра тактика јер је Бајден увек инсистирао да се направи америчко европско јединство када је о Космету реч”, каже Рајић за ТВ Мост.

Говорећи о предстојећим изборима на Косову и Метохији, Рајић каже да ниједна политичка партија у Приштини не може да се похвали успесима, како ће смањити корупцију која је ендемска, организовани криминал који је тамо начин живљења, како ће смањити незапосленост која је највећа у Европи, масован одлив Албанаца ка земљама западне Европе.

“И када немате ниједан одговор на овако постављена питања једини начин да останете на политичкој сцени јесте да се служите демагогијом, популизмом и отровним национализмом. Ми то видимо од свих политичких субјеката у Приштини“, каже Рајић.

Они се утркују ко ће давати отровније антисрпске изјаве и по том питању се нико не разликује, истиче Рајић и додаје да у том контексти треба гледати последње догађаје и одлуке приштин ских власти, јер они који су на власти имају инструменте да докажу како су они заправо нешто већи антисрби од оних из опозиције.

„То је наравно погрешна политика јер највише штети албанској заједници на Косову и Метохију. Ја бих волео да дође време да се појаве неке мало прогресивније снаге у албанској заједници које би то схватиле и које би другачије гледале на суживот са Србима, јер хтео то неко или не из албанске заједнице и њихове политичке елите, Срби и Албанци ће живети и у наредним вековима заједно, једни поред других као што су живели и у претходним“, закључује Предраг Рајићу у изјави за ТВ Мост.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Петковић Куртију: Онај ко хоће да протера Србе са Косова нема право да говори шта Срби хоће

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је данас премијеру привремених приштинских институција …