Главна / Друштво / ПКС оснива Секцију за помоћ младим предузетницима

ПКС оснива Секцију за помоћ младим предузетницима

Привредна комора Србије ће у првој половини ове године основати Секцију за младе предузетнике ради подршке развоју омладинског предузетништва.

Секција ће давати помоћ почетницима у бизнису и стартаповима да превазиђу изазове у пословању, као и да боље разумеју положај младих и стварање квалитетних услова за њихово запошљавање, саопштила је ПКС.

“Циљ нам је да унапредимо свест о значају развоја омладинског предузетништва у Србији, да младе што више подстакнемо да, након завршетка формалног образовања уђу у предузетничке воде и започну сопствени посао”, истакла је директорка Сектора предузетништва ПКС Бранислава Симанић.

Прецизирају да ће секција окупити младе људе до 35 година старости, као и стартапове, а активности ће бити усмерене на промоцију предузетништва и предузетничког духа, едукацију, унапређење знања и вештина. “Посебан фокус биће на процесима дигитализације без којих је незамисливо модерно пословање, а рад секције биће усмерен и на подршку младима да дигитализују пословне процесе како би њихови бизниси били конкурентни и одрживи”, казала је Симанић.

Истиче да је то начин да допринесу повећању запослености и економски оснажимо младе људе како би били мотивисани да остану у Србији.

ПКС ће ускоро потписати меморандуме о сарадњи са фондацијом “Мозаик” и једном од највећих регионалних организација младих предузетника “Лонац”, који имају више од 40.000 чланова.

“Наш циљ је да млади остану у својој земљи и сви заједно треба да се потрудимо да створимо економско снажнији регион Западног Балкана и што боље услове за пословање”, поручила је Симанић.

У Србији има око 20 одсто младих који су незапослени од укупног броја становништва, подаци су истраживања Кровне организације младих Србије (КОМС) “Млади и предузетништво”.

Као један од основних разлога за покретање бизниса наводе да нису могли да пронађу адекватно плаћен посао, док су новац за почињање сопственог посла добили од породице или пријатеља.

Наводе да у већини земаља ЕУ, самозапошљавање и мере за покретање стартапова укључују вођење кроз бизнис планове, обуке и учење како би се млади усмерили на покретање послова.

Додају да многе земље имају политике које, осим обука и преношења знања и финансијске подршке, укључују позајмице и фискалне олакшице, као и континуирану помоћ и вођење за покретање посла.

Сектор предузетништва ПКС, кроз активности секције, предлоге и иницијативе које ће упућивати надлежним институцијама, трудиће се да следи успешне примере чланица ЕУ у погледу подршке омладинском предузетништву, рекла је Симанић.

Извор: Танјуг

Check Also

Петковић: Приштина шест година брутално одбија да врати земљу Високим Дечанима

Одлука Уставног суда у Приштини о враћању 24 хектара манастиру Високи Дечани која је донета пре …