Главна / Вести / Србија / Брнабић: Нови пакет помоћи грађанима, пензионерима, привреди

Брнабић: Нови пакет помоћи грађанима, пензионерима, привреди

Имамо новца за наредни пакет помоћи, каже председница Владе Ана Брнабић и наводи да се на томе ради уз велику подршку председника Александра Вучића.

“Припрема се нови пакет подршке и пензионерима, грађанима и привреди. Гледаћемо како то да урадимо на најбољи могући начин и да поново имамо најбољи економски раст у Европи, ми смо економски шампиони 2020. у Европи”, рекла је Брнабић на ТВ Прва.

Навела је да смо успели да будемо најбољи и у условима кризе изазване корона вирусом и то захваљући правим и добрим мерама које смо таргетирали. “Трудићемо се да то поновимо”, поручила је премијерка.

Она је рекла да у овом тренутку не може да говори о томе какав је тачно нови пакет помоћи на коме се тренутно ради. “Морате да имате приходе у буџету да бисте могли да помогнете привреди у кризи, или да платите трошкове борбе против корона вируса, која је изузетно скупа”, рекла је Брнабић и навела да је зато потребно да сви поштују систем и плаћају порез како би било прилива у буџету.

Она каже да су вакцине против корона вируса изузетно скупе и да је за све то потребан прилив у буџет. “Не можемо паушално да кажемо, ти не мораш да платиш порез, али неки предузетник из Калуђерице мора. Морамо да имамо систем и да га сви бранимо”, напоменула је премијерка.

Бескрајно је, каже, захвална председнику Вучићу који је водио економски део Кризног штаба, јер је преузео терет осмишљавања мера које су већ спроведене.

Нагласила је да је најважнија тема вакцинација, јер без тога “џаба” подршка привреди и позвала грађане да се пријаве за вакцинацију како би економија радила.

Вакцинација добровољна, нема санкција

Масовна вакцинација у Србији против корона вируса почиње данас, а премијерка Ана Брнабић каже да ће она бити добровољна и да нико ко не буде желео да прими вакцину неће трпети санкције.

“Да ставимо тачку на ту тему, Али, као што говоре лекари и наше стручне службе, то је једини начин да победимо корона вирус”, рекла је Брнабић на ТВ Прва.

Она је подсетила да је у суботу стигло милион доза кинеских Синофарм вакцина и додала да је Агенција за лекове и медицинска средства синоћ дала дозволу за првих 100.000 кинеских вакцина. “Данас почињемо са вакцинацијом. Отварамо пункт на Београдском сајму, а од сутра ће прорадити пунктови у свим већим градовима, као што су Нови Сад, Крагујевац, Крушевац…Такође, сваки дом здравља је спреман за вакцинацију”, рекла је премијерка.

Према њеним речима, јуче су стигле додатне количине “Фајзерове” вакцине, а до краја недеље треба да стигне још 250.000 “Спутњик В” вакцине. “Надам се да ћемо бити у могућности да добијемо још милион Синофарм вакцина”, рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да се путем информационог система прати свака боца вакцине од пријема у земљу до сваке вакцинације појединачно.

Каже да она лично није имала нежељних ефеката након што је примила “Фајзерову” вакцину, те да је имала једино благу температуру која може да се појави и када се добије било која друга вакцина, па и она против сезонског грипа.

“Највећи број наших старијих суграђана који су примили вакцину нису углавном имали ни такве ефекте”, рекла је Брнабић и истакла да ће кол центри преко којих се грађани пријављују за вакцину такође проверавати и и како се осећају након имунизације.

На питање како донети одлуку коју вакцину примити, Брнабић је навела да су све вакцине које је одобрила Агенција за лекове безбедне и да је онда у том случају свеједно.

Додала је и да ће се председник Александар Вучић вакцинисати кинеским цепивом, јер је, како каже, та вакцина стигла у највећим количинама. “Верујем да ће велики број грађана следити пример председника”, рекла је Брнабић.

Председница Владе Србије је казала да ће се данас вакцинисати и министри одбране и здравља Небојша Стефановић и Златибор Лончар, као и директор БИА Братислав Гашић, а сутра министар просвете Бранко Ружић, те подсетила и да су се председник Скупштине Србије Ивица Дачић, као и министарка Дарија Кисић Тепавчевић већ вакцинисали.

Око 9.000 припадника МУП-а се пријавило за вакцинацију, а данас очекујемо и 600 припадника Војске Србије на Београдском сајму – једном од пунктова за вакцинацију.

Брнабић је подвукла и да Србија није добила вакцине као донације, већ их је платила, наводећи да је наша земља већ донирала Европској комисији око два милиона евра за истраживање вакцине, да је уплатила авансе и прве транше за различите врсте вакцина, што је до сада укупно око шест милиона евра.

Извор: Танјуг

Check Also

Петковић: Изрицање једномесечног притвора Петровићу и Обреновићу, наставак насиља приштинског режима над Србима

Изрицање једномесечног притвора Радошу Петровићу и Душану Обреновићу, које је КФОР насумично и неосновано задржао …