Главна / Друштво / Добровољни даваоци крви у Грачаници још једном показали своју хуманост

Добровољни даваоци крви у Грачаници још једном показали своју хуманост

Захваљујући великом одзиву добровољних давалаца крви, који су се јуче и данас одазвали акцији Црвеног крста у Грачаници, обезбеђене су значајне количине крвне плазме, неопходне за функционисање Одељења за трансфузију и самог Клиничко болничког центра Грачаница- Приштина.

Трансфузиолог др Виолета Васић каже да је одзив био и више од очекиваног, ако се узме у обзир актуелна пандемија коронавируса.

“Ова ситуација је иначе утицала на даваоце, не зато што су количине, односно потражња за крвљу већа, већ зато што је смањен број давалаца који су били у ситуацији да дају крв. Међутим и поред свега морам да се захвалим наши добровољним даваоцима, јер  су се одазивали и у организованим акцијама, али и долазили у  нашу службу и давали крв кад год је то било потребно, тако да смо пребродили овај тежак период и наша служба је обезбедила довољно крви да Хирургија, Гинекологија и Интерна клиника могу да раде без проблема”, каже др Васић.

Добровољни даваоци који су се смењивали истичу да је једини разлог одзива овој акцији хуманост.

Соња Костић из Грачанице каже да су у њеној породици готово сви стални даваоци крви.

” Мени је ово једанаести  пут како дајем крв, а увек се водим тиме да ћу можда некоме спасити живот. У мојој породици стални даваоци су и супруг  и моје две сестре”, каже Соња.

Драгиша Ђорић из лапљег Села, иначе већ 15 година волонтер Црвеног крста Грачаница, каже да је давање крви једно од најхуманијих дела.

“Сваки пут кад дам крв и кад знам да ћу неком да помогнем или спасим живот осећам се одлично и наставићу да то радим и у будуће”, истиче Ђорић, коме је ово шести пут да даје крв.

Ово је већ друга акција на самом почетку ове године, коју је Црвени крст Грачанице у сарадњи са Одељењем за трансфузију КБЦ Приштина-Грачаница и  у којој је, како истичу, одзив био и више него задовољавајући.

 

 

Check Also

Селаковић: Српски народ мудар и сложан кад је најпотребније

Српки народ на Косову и Метохији показао је данас још једном да је мудар и …