Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: Приштина и Тирана заједно раде на пројекту “велике Албаније”, то је претња општим ратом на Балкану

Дрецун: Приштина и Тирана заједно раде на пројекту “велике Албаније”, то је претња општим ратом на Балкану

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је за Косово Онлајн да је Рамуш Харадинај рекао оно што је дугорочни стратешки циљ, не само албанских политичких странака на Косову, него и Републике Албаније, а то је пројекат стварања “велике Албаније”.

“Харадинај се усудио, сада вероватно зарад политичких потреба које има због предстојећих избора, да јавно каже оно што и други мисле и желе. Ако имамо у виду да се Аљбин Курти и Самоопредељење такође залажу за стварање велике Албаније, онда је ситуација веома јасна и то што је Харадинај сада рекао указује на степен опасности по стабилност у региону од великоалбанског деловања“, рекао је Дрецун.

Он је указао да то, такође, представља претњу општим ратом на Балкану, јер велика Албанија укључује, поред делова територије Србије и делове Северне Македоније, Црне Горе, Грчке.

“Ако би евентуално дошло до референдума и формалног проглашења уједињења Косова и Албаније, онда би Албанци и у другим земљама итекако били охрабрени да крену истим путем. И то је реална опасност по регион. Претња је веома озбиљна јер то није само прича за предизборну кампању већ се систематски рад  на томе“, нагласио је он.

Дрецун је истакао и да се тиме показује зашто су неуспешни разговори између Београда и Приштине и зашто се Пиштина панично боји стварања Заједнице српских општина.

“То нам показује да ће Приштина у наредном периоду настојати искључиво да добије евентуално признање од Београда, али да их никакво компромисно решење и постизање коначног договора не занима, већ да је њихов пут усмерен у другом правцу, а то је уједињење са Албанијом. То показује низ корака минулих година које су предузимали Приштина и Тирана на свим пољима, и на политичком и на економском, до тога да имају некаква заједничка дипломатска представништва и да су говорили о томе да им је потребан један председник“, рекао је Дрецун..

Када се томе дода, како каже Дрецун, покушај да се југ центалне Србије, подручје Прешева, Бујановца и Медвеђе, такође увуче у разговоре између Београда и Приштине, и да се постизање евентулног договора у Бриселу услови тиме да се, како они кажу, реше питања у Прешевској долини, онда је “потпуно јасно да се наставља са оним циљем који је имала терористичка ОВК, а чији је један од команданата и ратних злочинаца био Рамуш Харадинај, а то је уједињење свих албанских етничких територија”.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Мировић: Вучићев конкретан план за обнову свих регионалних болница у Војводини почео да се реализује у Кикинди и Суботици

Председник Србије Александар Вучић јуче је у Хоргошу, поред Суботице, најавио нову велику инвестицију у …