Главна / Вести / Косово и Метохија / Одаловић: Нестали за Београд приоритет, у Приштини нису сви благонаклони

Одаловић: Нестали за Београд приоритет, у Приштини нису сви благонаклони

Питање проналажења несталих на простору КиМ је комплексно, за Србију је приоритетно, али у Приштини на њега не гледају сви благонаклоно, јер су свесни да проналажење остатака у гробницама може да се доведе у директну везу са људима који су тренутно у Хагу или су под истрагама, изјавио је данас председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић.

На онлајн конференцији “Допринос Владе Србије решавању притања несталих из оружаног сукоба на Косову 1998 – 2000”, коју је организовао Национални конвент о ЕУ, Радна група за Поглавље 35, Одаловић је навео да верује да се истраге против челних људи привремених приштинских институција неће завршити на овима који су већ у Хагу и да ће их бити још.

Када је реч о утицају последњих дешавања у приштини, пада владе и расписаних парламентарних избора, на питање несталих, Одаловић каже да су из приштинске Комисије казали да нема ниједног политичара који би спутавао те активности али, примећује, то треба гледати и у контексту хапшења челних људи привремених косовских институција који се налазе у Хагу, као и истрага које се у овом тренутку воде, а многе су везане и за скривене логоре у којима је много особа које данас тражимо било скоро извесно.

“Веома је важно да се ти поступци окончају да би добили информације о људима које тражимо”, указао је Одаловић и додао да су се у Бриселу на састанцима београдска и приштинске делегације обавезале да се процес тражења несталих настави и интензивира

У овом тренутку 1.642 особе се воде као нестале и не зна им се судбина, каже Одаловић одговарајући на питање колико несталих тражи Косово, а колико Србија и додаје да су се од почетка трудили да та листа буде јединствена, односно нису желели да одвајају нестале ни по каквој различитости, ни националној, верској, ни по било којој.

“Листа је направљена по абецедном реду и на њој се налазе све особе које се воде као нестале”, казао је председник Комисије за нестала лица Владе Србије.

Одаловић је рекао и да Србија никада није прекидала рад на локацији Кижевак на којој се започело са радом 2015. године и појаснио да је то изузетно комплексна локација на којој се свих година континуирано радило, а до резултата се дошло крајем 2020. када је коначно прекопана малтене цела локација.

То је само једна од локација која је претражена на територији централне Србије, каже Одаловић и додаје да је до сада пронађено 900 тела косовских Албанаца у измештеним гробницама.

Додаје да у овом тренутку не постоји ниједна локација на коју је приштинска делегација или било ко други указао као потенцијално место измештених гробница, а да није проверена.

За евентуалну локацију која је у надлежности МУП-а или Војске Србије нема информација да би могле бити измештене гробнице, навео је Одаловић и додао да ће се, ако се појаве неке информације, то обавезно проверити.

“С те стране ми немамо проблем, али немамо информацију да се у било којој касарни, на било ком полигону или било чему што припада Војсци или полицији, налази било каква измештена гробница. Сигуран сам да ако би постојала било каква инфромација која је уверљива, да би била проверена”, казао је Одаловић.

Очекује да ће и Приштина учинити неке помаке и у том смислу наводи да има бар пет локација на простору КиМ за које се понављају захтеви да се претраже јер, како каже, постоје информације које су доста поуздане, не зна се да ли су тачне, али се морају проверити.

Да би се то проверило, Приштина мора да да сагласност, каже Одаловић и наводи да очекује и да ће доћи до разрешења статуса тела која се налазе у мртвачници у Приштини.

“Негде близу 350 посмртних остатака се налази у мртвачници у Приштини која не могу да се идентификују из разних разлога. Има одређених резултата, ових дана ћемо преузети два тела која су била у мртвачници. Поштено је рећи да то није само проблем са Приштином, то захтева озбиљну анализу, а ми упорно тражимо да се открије идентитет тих особа”, додаје.

Како каже, Комисија за нестала лица Владе Србије до сада је 4.422 случаја решила, што је преко 70 одсто.

“Не истичем то да бих рекао да сам задовољан. Не, нисам јер док не решимо судбину последњег несталог, посао нисмо урадили, али то је наш рад”, закључио је Одаловић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Миливојевић: Косовско питање се не може решити без УН и Савета безбедности

Србија не доводи у питање ниво пријатељских односа са Русијом, као ни стратешке интересе у …