Главна / Друштво / 11. новембар – Дан примирја у Првом светском рату

11. новембар – Дан примирја у Првом светском рату

dan_primirjaДан примирја у Првом светском рату – 11. новембар – биће обележен данас, а централну државну церемонију код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату предводиће премијер Србије Ивица Дачић….

Председник Србије Томислав Николић положиће, уз пуне војне и државне почасти, ловоров венац на Гроб незнаног јунака на Авали у 11 сати.

Централна државна церемонија код Спомен-костурнице бранилаца Београда представља чин одавања почасти свим припадницима оружаних снага и цивилима невино пострадалим током Првог светског рата, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Она се сврстава у ред најзначајнијих церемонија које ће тога дана у исто време, у 11 сати, у свим главним градовима држава-победница у Првом светском рату, бити одржане у част годишњице великог историјског догађаја.

Премијер Србије Ивица Дачић ће, уз пуне војне и државне почасти, положити венце и одати почаст, док ће церемонији присуствовати представници Владе Србије, ВС,Београда, амбасадори и изасланици одбране Аустрије, Аустралије, Белгије, Бугарске, Грчке, Италије, Канаде, Мађарске, Немачке, Румуније, Руске Федерације, Сједињених Америчких Држава, Словачке, Велике Британије и Северне Ирске, Француске, Холандије и Чешке.

Како се наводи, присуство највиших дипломатских и војно-дипломатских представника држава-савезница и држава-противница Србије у Првом светском рату симболично указује на потребу очувања достојанственог сећања, али и афирмације помирења и сарадње.

Широм Србије, представници органа државне власти, удружења грађана и појединци окупиће се у 11 сати крај војних меморијала и места страдања из раздобља Првог светског рата и полагањем ловорових венаца одати почаст невиним цивилним жртвама и браниоцима домовине.

Такође, амбасадори и изасланици одбране Србије у иностранству обићи ће српске војне меморијале и места страдања из Првог светског рата док ће амбасадори у државама у којима не постоје српски војни меморијали присуствовати централним државним манифестацијама у главним градовима тих земаља.

Међународни дан примирја у Првом светском рату обележава се у свету државним манифестацијама које се одржавају 11. новембра у 11 сати у знак сећања на 1918. годину, кад је у 11 сати на снагу ступило примирје.

Према Закону о државним и другим празницима у Србији, Дан примирја у Првом светском рату је нерадан дан.

 

Check Also

ПУ “Ђурђевак” у Грачаници испратила још једну генерацију предшколаца

Предшколска установа „Ђурђевак“ у Грачаници организовала је приредбу и свечану доделу сертификата деци која су …