Главна / Друштво / Живић: Недавне поплаве удружиле волонтере свих делова КиМ у пружању помоћи угроженима

Живић: Недавне поплаве удружиле волонтере свих делова КиМ у пружању помоћи угроженима

Ову годину многи називају годином солидарности,  а то најбоље знају припадници Црвеног крста Грачаница који су, како у претходној, тако и  ипочетком ове године усредсређени на пружање помоћи најугроженијим  грађанима.

По други пут у овој години  реализована је и акција добровољног давања крви на којој је за два дана, у сарадњи са Заводом за трансфузију крви из Грачанице прикупљено више од 50 јединица крви.

Гостујући у јутарњем програму секретар Црвеног крста Света Живић  каже да је ове године посебно био добар одзив добровољних давалаца крви, а да се чак  пријавило и 20 нових.

„Када радимо акције добровољног давања крви увек је добар одзив, ове године посебно добар јер имамо скоро 20 нових донатора, они који су по први пут дали крв и сада је ова породица добровољних давалаца много богатија,“каже Света Живић.

Драгиша Ђорић, дугогодишњи волонтер Црвеног крста и донатор каже да је осећај након давања крви увек добар јер знате да сте неком спасили живот.

„ Самим тим што сте дали крв и неком спасили живот, осећај је одличан јер то наше мало, неком значи много. Препоручујем свима који су здрави и хумани,“ рекао је Ђорић.

Организација Црвеног крста Грачаница броји више од 40 волонтера, има сталних чланова али се увек јављају нови, а стари радо враћају, било да су у питању хуманитарне акције или помоћ након поплава које су нас недавно задесиле, волонтери Црвеног крста су увек уз своју организацију.

„Волонтери су једна чудна прича, они стално долазе и одлазе, а има и оних који су стално са нама. Уписују факултете у Митровици, Нишу, Београду, али се увек радо враћају и када су наше акције у питању сви они нађу времена да нам се придруже,“рекао је Живић.

Недавне поплаве поново су удружиле волонтере из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Грачанице  и многим домаћинствима је пружена помоћ.

„Наш тим је први изашао на терен након поплава, извршио процену и поставио приротитете, формиран је МТТ(мобилно-технички тим) тим који ради са сушилицама, пумпама задужен је за дистрибуцију хране и хигијене у поплављеним подручјима  и у свим местима, где је помоћ била потребна и где је вода доспела у куће наш задатак је био да помогнемо и допремо до њих,“ рекао је Драгиша Ђорић.

Ђорић додаје да је део наших волонтера опремљен и специјално обучен за деловање у несрећама.

Check Also

Ракић: Мислим да ћемо добити ЗСО, став Америке јасан

Вељко Ракић из Института за промоцију владавине права изјавио је данас да сматра да ће …