Главна / Друштво / У ОШ„Краљ Милутин“ у Грачаници настава се спроводи без проблема, уз поштовање свих епидемиолошких мера

У ОШ„Краљ Милутин“ у Грачаници настава се спроводи без проблема, уз поштовање свих епидемиолошких мера

У Основној школи „Краљ Милутин“ у Грачаници друго полугодиште је почело на време. Децу су дочекале топле учионице и настава се спроводи несметано по актуелном  плану и програму Министарства просвете.

“Настава се у овој школи организује уз поштовање свих епидемиолошких мера. Ученици су подељени по групама када су нижи разреди у питању, а виши разреди имају комбиновану наставу уживо у школи и онлајн”, истакао је гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница, Владимир Милкић, директор највеће школе на централном Космету, која броји више од  седам стотина ученика.

„Након зимског распуста, ђаци су поново у школским клупама. Настава се одвија без проблема, а ученици и наставници су једва дочекали да поново почне да се спроводи настава у школи, јер живу реч и интеракцују између ученика и наставника ништа не може да замени“, казао је Милкић.

Када је спровођење епидемиолошких мера у питању, оне се спроводе од самог улаза у школу, наглашава директор ове образовене установе.

„Ученицима се приликом уласка у школу наноси дезинфекционо средство на руке, а они су у обавези да имају маске, као и наставници, учитељи и сви радници школе. Осим тога, редовно се пре сваке групе  врши дезинфекција клупа и учионица“, рекао је Милкић.

Он је истакао значај интерактивне табле, коју је ова школа претходне недеље добила, а донација је  италијанских карабињера.

„Ово није први пут да нам италијански војници помажу. Захваљујући њима прошле године реновирали смо и школски терен за баскет и сваки вид помоћи је веома значајан за нашу школу и ученике“, рекао је Милкић и изразио захвалност како њима, тако и организацијама које су успеле да и ове године обезбеде поклон пакетиће за ученике на централном Космету.

Због актуелне пандемије корона вируса и поделе ученика по групама учитељи су принуђени да раде дуже, односно дупло али им то, по речима учитељице Данијеле Тодоровић, не пада тешко, већ напротив учитељи су спремни на све за добробит деце.

„То је за нас учитеље дупли рад, зато што све оно што радимо са првом, радимо и са другом групом, али ми смо то спремно дочекали после онлајн наставе, јер ништа не може да замени живу реч и рад у школи.  Када је организовање наставе у питању, нижи разреди имају наставу у две групе. Часови за прву групу почињу у 8 сати и трају до 10 и 25, а настава за ученике у другој групи почиње у 10 и 45 и траје до 13 и 35 у шта су укључени мали и велики одмор, а часови трају по 30 минута“, истакла је учитељица Данијела и додала да се, упркос томе, учитељи максимално труде да обраде све што је предвиђено планом и програмом.

С почетком другог полугодишта виши разреди основних школа имају комбиновану наставу уживо у школи и онлајн, а такође су подељени у две групе, истакла је Мирјана Петковић, професор српског језика у ОШ „Краљ Милутин“ у Грачаници.

„За разлику од ученика нижег нивоа образовања, ученици вишег нивоа образовања у основној школи су у дефекту по питању  редовног и континуираног одржавања наставе у школи, зато што су због ограниченог броја ученика у учионици подељени у две групе и када једна група иде у школу друга прати онлајн наставу, и тако наизменично сваки дан. Једна група има три дана часове у школи, а друга два с тим што се групе смењују на недељном нивоу“, казала је Петковићева и додала да је таква организација наставе у овом тренутку добра,  јер боља не може да буде збго актуелне епидемиолошке ситуације.

Обе наше саговорнице, као и директор Основне школе“Краљ Милутин“ у Грачаници  сагласни су да је за ученике најбољи континуирани рад у школи.  Како су нагласили, уколико постоји неки пропуст током онлајн наставе, сви ће се потрудити да ученицима то буде надокнађено, а организоваће се и допунски часови.

Због актуелне пандемије, а у циљу очувања здравља ученика , ове године ће и школска слава у грачаничкој основној школи бити обележена скромно, без славља и приредбе ученика.

Check Also

Општина Грачаница и Дом здравља обележавају Светски дан оралног здравља

Дом здравља Грачаница у сарадњи са Општином Грачаница обележава Светски дан оралног здравља – 20. …