Главна / Вести / Косово и Метохија / КЗН Комбината „Трепча“ у Лепосавићу: Квалитет воде у реци Ибар није угрожен

КЗН Комбината „Трепча“ у Лепосавићу: Квалитет воде у реци Ибар није угрожен

На конференцији за штампу генерални директор Комбината Трепча“ Јован Димкић саопштио је да после хаварије на јаловишту у Лепосавићу технички део санације је завршен и производња после редовног ремонта може да почне. Квалитет воде у реци Ибар, по извештајиа Еколошке комисије Комбината, Завода за јавно здравље у Косовској Митровици и Рашки , није угрожен.

Димкић је указао да је потврђено да квалитет воде реке Ибар није угрожен и да јавност која је била узнемирена и забринута може да одахне и да се ослони на извештаје стручних надлежних екипа, а не „злонамерних појединаца и медија који су ову ствар напумпали до неслућених размера представљајући је као еколошку катастрофу“.

„На срећу то није била катастрофа и не би смело да до ње дође. Верујем да је ово и поука за медије да обавештавање јавности чине на много озбиљнији начин, да уважавају изјаве и процене надлежних, у овом случају у Комбинату Трепча, а да се ослањају и на стручне извештаје надлежних инспекцијских служби, али никако на изјаве злонамерних појединаца или неких локалних политичара који нису стручни за ову материја, а изгледа да нису баш ни добронамерни“, рекао је Димкић.

Димкић је изнео детаљне резултате и извештаје након радњи које су предузеле, како стручне екипе из Бора, специјалозоване за овакве догађаја, тако и стручњаци из Рашке, инспекцијски органи из Приштине и надлежне службе самог Комбината Трепча.

„Имамо врло детаљне резултате са десетак места на којима су узимани узорци 2-3 узастопно, а јуче је узето узорковање Ибра у Рашки на неколике места и сви они показују да се не ради ни о каквом загађењу које је проузроковано овим догађајем. Наша служба која ради у оквиру Института и која редовно ради комплетан мониторинг параметара квалитета ваздуха, земље и воде, закључила је на основу анализа у претходним данима да се акцидент који се десио 17. јануара у Лепосавићи није утицао на квалитет воде реке Ибар“, рекао је Димкић.

Према његовим речима, приоритет Комбината “Трепча” је заштита људи и њихових живота, али и животне средине, У том циљу менаџмент предузећа одличио је да, и поред препорука које су стигле из Приштине и Бора да је могуће наставити производњу, уложе додатне напоре у ојачавање бедема на јаловишту.

Он је додао да ће се јаловиште које је тренутно у функцији користити још наредних неколико година и због тога, како је рекао, већ направљен план главни пројекат за обезбеђивање новог места на којем ће се одлагати јаловина из Флотације у Лепосавићу.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …