Главна / Вести / Косово и Метохија / Радош – прва беба рођена у селу Благача после 20 година

Радош – прва беба рођена у селу Благача после 20 година

У  село Благача 2006. године вратило се дванаестак повратника, углавном старијих људи. Најмлађи житељ је до сада био Душан Јанковић, који се прошле године оженио, а од пре месец дана село је богатије за још једног становника –  малог Радоша.

Радош је прва беба рођена после више од две деценије у повратничком селу Благача код Ђураковца.

“До сада сам ја био најмлађи у селу, сад је мој син Радош. Овде има двадесетак домаћинстава, већином стари људи. Драго ми је да сам постао отац, надам се да ће у овом селу бити још младих”, каже за ТВ Мост Душан Јанковић, отац малог Радоша.

Љубав је била највећи разлог да се Сања, после двадесет година врати у своје родно место и ту заснује породицу.

“Пре рата сам живела овде, потом смо се раселили у Трстеник и после 20 година вратила сам се поново у своје село. Ми смо се пре рата дружили, ишли у школу заједно, долазила сам на одмор овде у село и тако смо обновили љубав”, каже мама најмлађег становника Благаче.

 

Подмладак у селу је подстрек за све Србе овог и околних села општине Исток за повратак и опстанак на овим просторима.

“Како Општина Исток, тако и Канцеларија за КиМ  помажу породице које имају децу. Овде смо данас у селу, где се после 20 година родила прва беба и ово је подстрек и за будуће повратнике и за ову породицу и за нас, као Општину, да се трудимо да помогнемо колико можемо оваквим и сличним породицама, како би нас било више”, истакао је Малиша Ђурић, председник Привременог органа Општине Исток.

Иако у селу можда немају идеалне услове за живот, Јанковићима сигурно љубави не мањка, а према њиховим речима, надају се да ће ускоро Радош добити брата или сестру и тако поново удахнути живот Благачи, у којој су последњих година живеле само старије генерације.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …