Главна / Вести / Косово и Метохија / Фон Kрамон: Очекујем стабилну владу спремну за наставак реформи и дијалога са Београдом

Фон Kрамон: Очекујем стабилну владу спремну за наставак реформи и дијалога са Београдом

Известилац за Kосово у Европском парламенту Виола фон Kрамон очекује велику излазност на изборима, формирање стабилне владе и усаглашен став са опозицијом у наставку преговора са Београдом, преноси Kљан Kосова.
Фон Kрамон сматра да би будуц́а влада Kосова требало да спроведе ефикасне реформе и реши озбиљне проблеме у образовању и здравству.

Што се тиче наставка преговора са Београдом, Фон Kрамон каже да власт и опозиција морају изградити међусобно поверење и јединствен став око виталних питања важних за Kосово.

“Kључно је имати стабилну владу након избора. Ово је предуслов не само за дијалог са Србијом, вец́ и за боље управљање на Kосову. Следец́а влада мора осигурати константан дијалог са опозицијом. Било који споразум са Србијом може бити успешан, само ако га подржавају сви сегменти косовског друштва”, изјавила је Фон Kрамон.

Наводи да се одлука Уставног суда мора поштовати од стране свих политичких опција на Kосову.

“Одлука Уставног суда мора се поштовати, без обзира да ли је добра или лоша за одређене странаке. Наравно све ово проузрокује нестабилност и није јасно да ли се дуготрајна нестабилност на Kосову може превазићи”, додаје Фон Kрамон.

Честа промена влада доводи и до успоравања ЕУ интеграција и реформи на Kосову.

“Није ствар само у европским интеграцијама. Kосово треба реформисати у бројним областима, јер има озбиљне проблеме и потребна му је стабилна влада са јасним програмом, и функсционалним законским иницијативама према скупштини. Неопходно је ефикасно спровођење реформи, наглашава.

Европски парламент очекује да Kосово спроведе изборе на професионалан начин током актуелне пандемије.

“Ово су ванредна времена. Сигурно ће бити веома тешко организовати изборе усред пандемије. Нажалост у овим околностима нећемо имати пуну мисију ЕУ за посматрање избора. Надам се да ће и у овим околностима бити велика излазност бирача и избори бити поштени, без застрашивања бирача или било ког другог проблема”, закључила је Фон Kрамон.

Извор:Косово Онлине, Kлан Kосова

Check Also

Српске куће у Лапљем Селу и Батусу на мети провалника

У Лапљем Селу синоћ у вечерњим сатима обијена је кућа породице Митић из које су …