Главна / Вести / Косово и Метохија / ЦИК: Стоп за Куртија, Харадинаја и Љимаја

ЦИК: Стоп за Куртија, Харадинаја и Љимаја

Косовска централна изборна комисија није верификовала листу кандидата покрета Самоопредељење за учешће на парламентарним изборима 14. фебруара. Странке којима нису одобрене листе кандидата могу поднети жалбу у року од 24 сата.

На препоруку судског савета, а онда и на захтев ЦИК-а, покрет Самоопредељење није доставио нову листу посланичких кандидата, на којима нема особа које су осуђиване у последње три године.

На првој достављеној листи Самоопредељења је неколико осуђиваних особа, међу којима и носилац листе и кандидат за премијера Аљбин Курти.

Чланови ЦИК-а су на гласању за верификовање листе Самопредељења гласали резултатом пет “за” и пет “против”. За верификовање је потребно шест гласова чланова ЦИК-а.

Због осуђених кандидата, чланови ЦИК-а нису верификовали ни листу кандидата Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, ни листу Социјалдемократске иницијативе Фатмира Љимаја.

Политички субјекти којима нису одобрене листе кандидата имају рок за подношење жалби изборном панелу за жалбе у року од 24 сата.

ЦИК је верификовао листе кандидата Демократског савеза Косова, Демократске партије и Српске листе.

Судски савет саопштио је да је на листама кандидата 28 пријављених политичких субјеката за изборе 14. фебруара, 47 кандидата осуђиваних у последње три године и да по одлуци уставног суда немају право учешћа.

Странкама је потом наложено да осуђиване кандидате замене другим.

Извор: РТС

Check Also

Петковић Куртију: Онај ко хоће да протера Србе са Косова нема право да говори шта Срби хоће

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је данас премијеру привремених приштинских институција …