Главна / Вести / Косово и Метохија / Дојче веле: Немачка левица критикује досадашњи однос Берлина према злочинима ОВК

Дојче веле: Немачка левица критикује досадашњи однос Берлина према злочинима ОВК

Званични Берлин придаје “велики значај“ Специјалном тужилаштву које се бави злочинима ОВК, пише у одговору немачке владе на парламентарни упит странака левице, уз напомену да корупција и организовани криминал и даље представљају централне изазове за политику и економију Косова, преноси Дојче веле изводе из овог документа.

Посланике левице је занимало да ли су немачке власти “прећутно пристајале на сарадњу са косовским лидерима, попут Хашима Тачија, који су тек 20 година од рата оптужени за ратне злочине”.

Званични Берлин узвраћа да су, после избора на Косову 2001. године, сарађивали са изабраним представницима, али увек наглашавали значај разјашњавања ратних злочина.

У одговору владе наводи се да је подржаван и рад Хашког трибунала, Специјалног суда и тужилаштва за Косово којем се помаже финансијски и у оквиру правне помоћи, наводи ДW.

“Савезна влада је уз то делегирала троје запослених у косовско Специјално веће и канцеларију Специјалног тужиоца.“

Према рецима Севим Дагделен, посланице немацке левице која је поставила упит, годинама су „игнорисане и заташкаване“ оптужбе против Хашима Тачија и његових „мафијашких структура“.

Дагделен наводи сазнања специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија, бивше тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте, али и немачке обавештајне службе БНД, која је још 2005. повезивала косовске лидере са организованим криминалом, а тај извештај је у целости процурио кроз објаве Викиликса.

“Немачка влада сноси део одговорности што су тешка кривична дела на Косову до данас остала некажњена и што корупција још цвета“, наводи Дагделен.

На неколико питања левице одговори нису пренети јер се класификују као тајна и обухватају сазнања немацких служби – да ли Берлин има сазнања да су људи из ШИК (тајне полиције ОВК одговорне за ликвидацију политицких противника) и данас у обавештајним врховима Косова и да ли су косовске тајне службе на мети имале и УНМИК, ЕУЛЕКС или КФОР како би подриле истраге против Тачија и других, преноси питања Дојче веле.

“Kоманданти ОВK су дворени као савезници у противправном рату НАТО 1999. и подржавани на путу ка највишим функцијама у политици и тајним службама. Није чудо да немачка влада своје мрачне косовске везе држи под ознаком тајности“, рекла је Дагделен.

Нека питања односе се на актуелне преговоре Београда и Приштине.

У немачкој влади откривају да су представници ЕУ и САД учестало разговарали о преговарачком процесу, али да ЕУ није консултована о садржају Вашингтонског споразума.

Мисли се на два различита папира која су у септембру код Доналда Трампа у Белој кући потписали српски председник Александар Вучић и Авдулах Хоти.

Извор: ТАНЈУГ,Косово онлине

Check Also

Ракић: Мислим да ћемо добити ЗСО, став Америке јасан

Вељко Ракић из Института за промоцију владавине права изјавио је данас да сматра да ће …