Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Тежак период пред нама, биће великих притисака о КиМ, нећу да признам Косово

Вучић: Тежак период пред нама, биће великих притисака о КиМ, нећу да признам Косово

Председник Александар Вучић очекује велике притиске на Србију и тежак предстојећи период, по питању Косова и Метохије.

Он је истакао да ће на предстојећим изборима на КиМ вероватно победити снаге које су за тзв. “Велику Албанију”, да би након тога кренули са уценама – како би компромис био да Србија призна Косово, што би од Београда, истиче, тражили и странци.

“Очекујем велике притиске на Србију. За нас је важно да покушамо да стабилизујемо Српску листу, да јој сачувамо снагу и припремимо се за тешке притиске”, рекао је Вучић за ТВ Прву.

Он је рекао да ће на изборима на КиМ, расписаним за 14. фебруар, вероватно победити снаге које су за уједињење Косова са Албанијом.

Сувише сам одговоран да обмањујем јавност

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му је било јасно и без изјава Данијела Сервера и Бода Вебера да ће амерички председник Џозеф Бајден радити на „помирењу“ Западног Балкана.

„Јасно ми је било и без њиховох изјава, а одлично их знам. Сервер је онај који је рекао да зна добро шта Вучић хоће и шта неће, зато што зна колико сам одговоран човек“, рекао је за ТВ Прва у вези његове раније изјаве да док је председник Србије неће признати Косово.

Вучић је нагласио да Сервер добро зна да је он сувише одговоран да би таквом ствари обмањивао јавност.

За Рамуша Харадинаја каже да је “опасан човек, али и озбиљан политичар”, и додаје да он (Харадинај) очекује да Аљбину Куртију, којег види као победника, зафали једна партија за већину и ту види место за себе.

“Онда бисте имали ту коалицију за ”Велику Албанију”. И да људи знају каква се ”каша” спрема Србији – онда ће изаћи са идејом о ”Великој Албанији” и почети да нас уцењују и да инститирају да је компромис да Србија призна Косово”, рекао је Вучић.

На констатацију да Харадинај већ и спомиње да би то требало да буде компромис, Вучић одговара да га не брине то шта пристински политичари кажу, већ што ће са том идејом доћи и странци.

“То је оно што могу да кажем и што очекујем. Чека нас ужасно тешко пролеће, лето, јесен. Али, борићемо се”, поручио је председник Србије.

Кажу да сам кукавица јер нећу да признам Косово

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас своје политичке противнике који га, како је рекао оптужују да је кукавица јер штити КиМ и српрски народ на КиМ, да једном кажу коме је то наводно обећао да ће признати Косово, пошто то причају од 2012.

На питање новинара како коментарише изјаву Борка Стефановића који га је оптужио да је кукавица и да сада неће испунити оно што је обећао Западу, Вучић је рекао да је он као потпредседник владе, Вучић, једини се од свих наших министара у делегацији у Бриселу супротставио томе да Косово уђе у УН.

“Они од 2012. говоре како ћу да признам Косово и нешто да издам. Срам вас било, ви сте пустили да нам туку и убијају народ и ломе и пале крство на црквама и манастирима, и да нам пале светиње. И тада сте само издали саопштење”, поручио је Вучић опозицији.

Додаје да Албанци у Приштини због тога подижу “споменике Јеремићу, Ђиласу и осталима”.

Вучић истиче да је ова власт за разлику од тога успела да врати питање Косова за преговарачки сто.

“И онда (Борко) каже да сам обећао да ћу да издам Косово и да сам кукавица јер чувам КиМ и српски народ на КиМ. Јесам ли кукавица”? Е, сва ти част јуначе што си раније молио Американце да сачекају и после избора да признају Косово”, нагласио је председник Србије.

Додаје да је то тако када неко на лажима заснива своју политику.

Вучић наводи да се бори колико може иако је врло тешка ситуација, као и да је једини стао у одбрану права на другачије мишљење Владимира Костића, предсендика САНУ, док су сви ти “јунаци” ћутали као заливени не би ли се некоме додворили.

Каже да опозиција стално говори и о броју лечене деце о трошку државе и навео податак да је држава од између 2008. и 2012. године платила лечење за 84 деце, а да је то од 2015. учинила за 423 деце.

Такође, запитао је коју су то болницу нову направили за12 година власти.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Влајић: Права Тодосијевића погажена, жалићемо се Врховном суду

Адвокат Небојша Влајић, бранилац председника Привременог органа општине Звечан Ивана Тодосијевића, потврдио је за Косово …