Главна / Вести / Косово и Метохија / Протестна шетња лекара и медицинских радника Северне Митровице и Звечана

Протестна шетња лекара и медицинских радника Северне Митровице и Звечана

Лекари и медицински радници Северне Митровице и Звечана организовали су протесну шетњу од Клиничко болничког центра до Основног тужилаштва у Бошњачкој махали где су предали протесно писмо у коме захтевају да им се омогући несметан рад и пружање несметане здравствене заштите свим пацијентима без обзира на националност. Главни разлог протесне шетње су недавни упади косовске полиције у поједине здравствене установе у српским срединама и претње лекарима и пацијентима.

“Годину дана је од кад се читав свет бори са невидљивим непријатељем који је однео више од два милиона људских живота.  Годину дана је од како се наши лекари свакога дана излажу опасности корона вируса, али храбро настоје да сваког пацијента збрину и спасу од ове опаке болести.

И у тој борби, у складу са Хипократовом заклетвом, али и моралним осећајем части, наши лекари лече све пацијенте без обзира на расу, нацију, пол, веру или било коју другу карактеристику, јер људски живот нема цену.

Ипак, и у овој пандемији, суочени смо са неодговорним понашањем оних лица и институција који лечење људи и превенцију заразе третирају као недозвољене, криминалне радње.

Сматрамо недопустивим и нехуманим да у јеку пандемије, када су нам сви људски и материјални ресурси потребни да бисмо победили вирус Ковид 19, наше колеге се као криминалци приводе и саслушавају због борбе да спасавају животе и зауставе ширење вируса. У наше болнице упада наоружана полиција, прети лекарима и пацијентима, претреса и пописује лекове…

Данашњи миран, демократски и достојанствен скуп пред зградом тужилаштва у Северној Митровици има за циљ да скрене пажњу овдашње, али и међународне јавности да су лекари извргнути системском насиљу и поступцима који имају за циљ да спрече лекаре у обављању своје дужности, помагању и лечењу грађана свих националности.

Иронија је да тужилаштво у Северној Митровици, покреће поступак против лекара који су лечили и лече раднике овог истог тужилаштва, али и чланове њихових породица, пријатеље, рођаке, кумове. Да ли ћете ви господо из тужилаштва кривично гонити лекаре јер смо лечили вас и вашу децу? У чему се огледа наша кривица, да ли у томе што смо лечили и лечимо ваше родитеље и спасавамо их из канџи смрти од корона вируса, али и осталих болести? Да ли ћете ви бити сведоци у поступку против лекара који су вам оперисали децу?

Зато смо данас, у својим белим мантилима, пред овом институцијом дошли да упутимо стручни, људски и морални апел да престанете са малтретирањем наших колега. Да престанете да нас ометате у раду и обуставите монтиране процесе. Лечење људи није одлука већ одговор на позив којим се бавимо и свако спречавање лекара у обављању ове дужности је антицивилизацијско и противправно.

Са овог места упућујемо апел и међународним представницима, пре свега онима из Европске уније, како у Приштини тако и у Бриселу, али и представницима УНМИК, КФОР, амбасадорима земаља Квинте, да најхитније реагују и зауставе овај лов на беле мантиле, на лекаре који се свакога дана боре за животе грађана. Позивамо и представнике Светске здравствене организације и остала стручна удружења, европска и светска да хитно реагују јер овакав прогон лекара у јеку пандемије коронавируса није забележен нигде у свету.

Овај протест је изнуђен, али и добронамеран, јер нам је циљ да зауставимо ово лудило које није у интересу никога ко је добронамеран, али желимо да знате да нас ови срамни поступци неће зауставити у намери да часно обављамо посао за који смо се школовали.

Нас не занима политика. Ми желимо да спасавамо животе и своје животе смо за то заложили и положили”, наводи се у протестном писму лекара здравствених установа општина на северу.

Присутнима се обратио директор Здравственог центра у Северној Митровици др Златан Елек.

“Данашњи миран, демократски и достојанствен скуп пред зградом тужилаштва у Северној Митровици има за циљ да скрене пажњу овдашње, али и међународне јавности да су лекари извргнути системском насиљу и поступцима који имају за циљ да спрече лекаре у обављању своје дужности, помагању и лечењу грађана свих националности”, рекао је Елек.

Елек је истакао да здравствени радници очекују да се молбе и захтеви, који нису политички, реше позитивно и да се лекари ослободе неоснованих оптужби.

Неколико стотина лекара одало је минутом ћутања пошту свим жртвама короне без обзира на националност.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Пахор од Куртија затражио да поштује споразуме са Србијом

Председник Словеније Борут Пахор затражио је данас од премијера и председнице привремених приштинских институција, Аљбина …