Главна / Вести / Косово и Метохија / Амбасадори Квинте апелују на слободне, поштене и мирне изборе на Косову

Амбасадори Квинте апелују на слободне, поштене и мирне изборе на Косову

Aмбасадори Квинте су се састали са председавајућом Централне изборне комисије (ЦИК) како би изразили сталну посвећеност слободним, поштеним, сигурним и мирним изборима 14. фебруара и информисали о плановима за надгледање избора.

“Иако је пандемија створила додатне изазове, уверени смо у способност ЦИК-а да надгледа изборе. Настављамо да позивамо косовске власти да спроведу препоруке дате у извештају Изборне мисије Европске уније о изборима 6. октобра 2019,” каже се у заједичкој изјави шефова мисија Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Држава.

“Нагласили смо да ЦИК мора да осигура да изборни процес буде транспарентан и без политичког уплитања. Предизборне процедуре, укључујући потврђивање кандидата, још увек су у току. У овом тренутку верујемо да народ заслужује прибраност и зрелост са свих страна. Важно је да се законске одлуке поштују и да се путеви жалбе следе без уплитања. Позивамо све да се уздрже од запаљивих и шпекулативних личних напада,” каже се у саопштењу.

“Охрабрујемо све странке и кандидате да се укључе у поштену трку широм Косова, поштујући мере Ковида-19 током кампање. Док вагају свој избор, становници Косова заслужују да од својих политичара чују детаљне предлоге политика, уз аргументе изнете у духу информисане расправе.”

“Да би се осигурали успешни избори, на грађанима је такође да изађу на изборе и да то ураде на сигуран начин, такође пратећи све мере Ковида-19. Наше владе су посвећене наставку наше подршке напорима за изградњу сигурног, просперитетног, демократског Косова за све грађане и блиској сарадњи са било којом владом која је формирана путем слободних избора у складу са Уставом,” додаје се у саопштењу.

Извор: Саопшење

Check Also

Стано: Циљ Радне групе да се нађе трајно ресење за таблице

Први састанак Радне групе, која би требало да се бави решавањем спора Београда и Приштине …