Главна / Вести / Србија / Брнабић: Убрзано радити на дигитализацији здравственог система

Брнабић: Убрзано радити на дигитализацији здравственог система

Премијерка Србије Ана Брнабић председавала је данас првој седници Координационог тела за дигитализацију у здравственом систему Србије и оценила је да се убрзано мора радити на дигитализацији и унапређењу здравственог система.

Брнабић је, саопштено је из Владе Србије, рекла да је здравствени систем препознат као један од најкомплекснијих и најважнијих система и истакла да ће задатак Координационог тела у наредном периоду бити унапређење тог система и то како би се постигла већа ефикасност, повезаност и већи квалитет здравствене заштите грађана.

Премијерка је навела да мора бити обезбеђена и боља контрола трошкова и постигнут боље повезан здравствени систем, укључујући и државни и приватни сектор.

На седници је најављено увођење и повезивање модерних информационих система у здравству, који ће обезбедити размену свих релевантних података.

Грађанима ће бити омогућено да поседују јединствени електронски здравствени картон у којем ће се налазити сви релевантни подаци из свих здравствених установа, доступни грађанима и њиховим лекарима у сваком тренутку.

На тај начин, како је објашњено, уштедеће се време и трошкови, а лекарима и медицинским радницима омогућиће се више времена за посвећеност у лечењу пацијената.

Наводећи пример система Е-рецепт, који се већ увелико примењује, као и Четбот система Ковид 19 Инфо Србија, којим су грађани до сада разменили преко седам милиона порука, премијерка је најавила увођење и других дигиталних система који су у припреми, као што су телефонска консултација пацијената и лекара, Е-боловање и Е-пријава смрти.

Брнабић је најавила да ће увођењем система Е-упут почетком марта, стари систем папирних упута за пацијенте у потпуности бити искључен из употребе.

На седници је најављено и да ће то тело, чији је потпредседник министар здравља Златибор Лончар, одржавати редовне састанке, а стручну помоћ ће му пружати Канцеларија Владе Србије за информационе технологије и еУправа, као и све релевантне институције и пословне асоцијације.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Одаловић: Београд тражи масовне гробнице, Приштина не одговара на наше захтеве

Претрага терена на локалитету рудника Штаваљ у општини Сјеница, почела је пре осам дана по …