Главна / Вести / Косово и Метохија / Петар Петковић: Никаквим притисцима не можете натерати Србију да призна такозвано Kосово

Петар Петковић: Никаквим притисцима не можете натерати Србију да призна такозвано Kосово

Најновије претње Рамуша Харадинаја стварањем “Велике Албаније” уколико такозвано Kосово не буде за три године примљено у НАТО, флагрантан су пример уцењивачке политике политичара из Приштине – наводи у саопштењу директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Међутим, оно што још више забрињава јесте очигледно одсуство јасне и недвосмислене реакције међународне заједнице и Европске уније на овакаве опасне идеје о промени граница и етничке структуре на Балкану. Такве идеје директна су претња по мир и стабилност на овим просторима и ни у чему не доприносе процесу дијалога.

Због тога се поставља очигледно питање у чије име Харадинај тако отворено и јавно прети стварањем “Велике Албаније”? Kо га је осоколио и чије ћутање је заправо знак одобравања?

Да ли је овде по среди опасан сценарио по коме неки Србију желе да заплаше стварањем “Велике Албаније”, да би нам се као наводни компромис потом понудило признање Kосова и Метохије?

Од таквог научнофантастичног сценарија нема ништа. Да будем сасвим јасан – никаквим притисцима не можете натерати Србију да призна такозвано Kосово. Ми желимо да кроз дијалог и компромисно решење заједно градимо мир и будућност на овим просторима, али на уцене не пристајемо.

Међутим, очигледно је да је Албанцима све допуштено, па чак и да уцењују стварањем “Велике Албаније”. Шта би се догодило када би Србија рекла да ћемо, уколико за три године не уђемо у ЕУ, размислити о неким другим корацима?  Верујем да би се све могуће критике овога света свалиле на нас.

А заглушујућа је тишина којом реагују на претње из Приштине – наводи Петковић у саопштењу.

Check Also

Влајић: Права Тодосијевића погажена, жалићемо се Врховном суду

Адвокат Небојша Влајић, бранилац председника Привременог органа општине Звечан Ивана Тодосијевића, потврдио је за Косово …