Главна / Вести / Косово и Метохија / Међународни дан сећања на жртве Холокауста; Вучић: Србија памти!

Међународни дан сећања на жртве Холокауста; Вучић: Србија памти!

Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележава се данас, у спомен на дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, током Другог светског рата. Председник Србије Александар Вучић истакао је да Србија памти жртве Холокауста.

На Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату, на Старом сајмишту у Београду, венац ће положити генерални секретар председника Сузана Пауновић, у својству изасланика председника Александра Вучића.

У име Владе Србије, венац ће положити министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, а као изасланик председника Скупштине Србије потпредседник парламента Владимир Орлић.

Венце ће положити и заменик градоначелника Београда Горан Весић, представници Савеза јеврејских општина, Јеврејске општине Београд, Националног савета Ромске националне мањине, удружења и дипломатског кора.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација.

Опредељујући се за дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама.

Вучић: Србија памти!

Председник Србије Александар Вучић истакао је да Србија памти жртве Холокауста.

“Србија памти! – Међународни дан сећања на жртве Холокауста”, написао је Вучић на Инстаграм профилу будућностсрбијеав, уз фотографију упаљене свеће.

Међународни дан сећања на жртве холокауста обележава се у спомен на дан када је крајем Другог светског рата 1945. године совјетска Црвена армија ослободила Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи.

Овај дан установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине УН.

Извор: Танјуг

Check Also

Осуђена посланица покрета Самоопредељења у Призрену

Основни суд у Призрену осудио је посланицу владајућег покрета Самоопредељење у косовској скупштини Јетмире Вранези …