Главна / Друштво / У Београду обележен Међународни дан сећања на жртве Холокауста

У Београду обележен Међународни дан сећања на жртве Холокауста

Међународни Дан сећања на жртве Холокауста обележен је данас полагањем венаца на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату на Старом сајмишту у Београду.

У својству изасланика председника Србије Александра Вучића венац је на Споменик положила генерални секретар председника Сузана Пауновић.

У име Владе Србије венац је положила министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, а као изасланик председника Скупштине Србије потпредседник парламента Владимир Орлић.

Венце су положили и заменик градоначелника Београда Горан Весић, представници Савеза јеврејских општина, Јеврејске општине Београд, Националног савета Ромске националне мањине, удружења и дипломатског кора.

Церемонија обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста почела је молитвом рабина Исака Асијела, а почаст страдалима одата је и минутом ћутања.

Пауновић је поручила да је наша обавеза да не дозволимо да се икада више понови злочин почињен на Старом сајмишту, једном од многих места широм Европе, где су, како је рекла, у Другом светском рату ””из расистицких и других мрачних побуда”” организовани и спроведени геноциди над Јеврејима, Србима и Ромима.

Истакла је да нове генерације треба на прави начин упознати са размерама почињених злочина и заједно са њима борити против екстремизма ма које врсте који би, како каже, могао да доведе до неке нове ерупције зла.

””Више од шест милиона источноевропских Јевреја, који су на најсуровији начин усмрћени од Аушвица до Јасеновца, али и стотине хиљада других жртава, позивају нас да срамни период историје током кога се то десило, представимо потомцима не само као штиво из уџбеника, већ као ужасан злочин који се не сме поновити””, рекла је Пауновић.

Указала је да је методологија геноцида на простору Србије, спроведеног код нас искључиво од стране окупационих снага, била је иста као и у другим земљама Европе, као и да је судбина коју су нацисти и њихови ””опскурни регионални истомишљеници”” наменили Србима и Ромима, била је врло слицна јеврејској.

””Не смемо да заборавимо да је српски народ у нацистичкој тзв.Независној држави Хрватској масовно истребљиван у фабрикама смрти попут Јасеновца и Крашких јама Велебита. Широм НДХ налазе се стратишта где су Срби муцени и убијани као да су у последњем кругу пакла. На исти начин се поступало и са Ромима””, рекла је Пауновић.

Додала је да нису малобројни они који негирају све што се догодило у Аушвицу, Јасеновцу и другим стратиштима и да су гласни у, како каже, ширењу својих лажи.

””На нама је да не допустимо да њихове лажи нађачају вапај невине деце, жена, стараца и свих других побијених у злочину над злочинима. На то немамо право””, поручила је Пауновић.

Церемонији је присуствовала и Естер Алвахали Бајер (90), рођена у логору на Старом сајмишту, која је упутила апел Влади Србије и председнику Републике да се на том месту подигне Меморијални центар, што је предвиђено Законом о меморијалном центру ””Старо сајмиште””, који је усвојен у фебруару прошле године.

””Чекамо 15 година да се на Сајмишту направи Меморијални центар и надам се да ћу то доживети. Овде сам се родила, немам никога, сви моји су страдали на Сајмишту, Топовским шупама, у Јајинцима. Да ми нема моје заједнице, била бих потпуна сама””, рекла је новинарима видно потресена Естер.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележава се 27. јануара, у спомен на дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, током Другог светског рата.

Установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација.

Опредељујући се за дан када је 1945. године ослободен Аушвиц, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Петкови: Седнице Скупштине Србије о КиМ за представнике опозиције биле су карневал неодговорности и простаклука

Члан председништва СНС Петар Петковић, саопштио је да је опозицији боље да не рекапитулира резултате …