Главна / Култура / Додела награде “Читалачко слово” и промоција литерарних радова ученика

Додела награде “Читалачко слово” и промоција литерарних радова ученика

У оквиру Светосавске недеље, у Народној библиотеци у Грачаници, одржана је манифестација “Читалачко слово”, на којој су додељене награде читаоцима који су у протеклој години прочитали највише књига.

Директорица библиотеке Бранкица Костић истиче да је циљ ове установе да се и на овај начин, награђивањем највернијих читалаца, просветних радника и радника који раде у култури, као и најмлађих корисника, мотивише читава заједница да се определи за читање и пут просветитељства.

– Људи који читају, могу да доносе и закључке. Човек који не чита подложан је свакојаким утицајима, па самим тим и оним лошим – каже Бранкица Костић за РТВ Грачаницу.

Признање за највише прочитаних књига добиле су Александра Васић и Дејана Стојановић, које су у прошлој години прочитале више од сто књига.

– Посебан је осећај када књигу узмете у руку, када осетите мирис књиге, без обзира да ли је то скоро штампано издање или је то стара књига. Када се уђе у само штиво, онда се пренесеш у неку другу галаксију – каже награђена Александра Васић.

Дејана Стојановић каже да углавном прочита једну књигу у току недељу дана или да месечно прочита три до четири књиге.

Истовремено, промовисани су и зборници литерарних радова ученика основних и средњих школа “Прво перје” и “Необично плаво”

– Ови зборници, ови литерарни радови ученика јесу јединствени пример и напор Културно-просветне заједнице и културних посленика са ових простора да шири љубав ученика, деце, као и самих просветних радника према писаној речи и да остане један трајни доказ, документ да постојимо и трајемо – каже секретар Културно-просветне заједнице Косова и Метохије Ратко Поповић за РТВ Грачаницу.

Ови зборници, чим то омогуће епидемиолошки услови, биће представљени и у основним и средњим школама на централном Космету.

Check Also

Представа “Звонар Богородичине цркве” одиграна у Зајечару

Синоћ је у позоришту “Зоран Радмиловић” у Зајечару одиграна представа “Звонар Богородичине цркве” а наступ …