Главна / Друштво / Витошевић: Светосавска награда је потврда квалитета Универзитета у Приштини

Витошевић: Светосавска награда је потврда квалитета Универзитета у Приштини

Ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Здравко Витошевић у изјави за Косово онљан рекао је да је Светосавкса награда, која је јуче уручена тој институцији, од посебног значаја, како за њега, тако и за наставно особље и студенте, и то у тренутку када је Универзитет обележио јубилеј 50 година постојања.

“У години у којој је Универзитет обележио 50 година свог постојања, част је и привилегија је бити, пре свега на челу институције у којој ради више од 720 наставника и сарадника и 350 админситративних радника, а посебна је част када знате да на Унивезитету у овом тренутку на неком од 92 студијска програма студира више од 10.000 студената. Ове године, Универзитет је уписало 2.000 младх људи. Дакле 2.000 младих људи је поклонило поверење нашем универзитету, односно нашем образовању и научно истраживачком раду, определило се да буду са нама, да нам верују и да верују у оно што радимо”, рекао је Витошевић.

Према његовим речима, за 50 година, многе генерације професора уткале су у Универзитет своје судбине, професионалност и своје животе.

“Мени је припала та част да са својим сарадницима будем на челу институције обележава 50 година трајања. За државу Србију и за народ на простору КиМ то значи све. Значи живот, знаћи прозор у свет, значи очување и неговање традиције и културе, обичаја, напретка, сарадњу са другим народима и другим професијама, могућност изласка у Европу. Утолико је ова награда значајнија за нас, а мислим да је много значајнија за младе људе који су наши студенти, а који желе да себи обезбеде извеснију будућност на простору КиМ”, истакао је ректор.

Присетио се речи једног од своји пријатеља из Немачке који му је недавно рекао да не може да разуме како је, и поред свих недаћа, Универзитет опстао и одржао свој квалитет.

“Скоро мо је рекао ‘Ви нисте нормални, колико вас је недаћа задесило, како сте све то успели да преживите и да све изнесете до краја’. Знате, када сте принуђени да на неки начин схватите да је суштина постојања и битисања на КиМ, онда је јасно да је сваки порив за опстајањем, заправо позив за опстанком на овим просторима. Буквално изједначавам своје постојање нашег универзитета са поривом опстанка српског народа на КиМ”, био је искрен Витошевић.

Признаје да није било лако, али да за баш сваки изазов, а, како је рекао, било их је много од напуштања седишта у Приштини, у којој је тог тренутка било више од 45.000 Срба, као и 17.000 студената те 1999. године, затим пресељење у Косовску Митровицу, Витошевић каже да су на све те недаће знали прави одговор.

“А, прави одговор је квалитет. Ако поседујете квалитет и ако квалитетно радите оно због чега и постојите, а ми се квалитетно бавимо образовањем, научно-истраживачким радом и науком уопште, ми учимо младе људе и да се само истином, правдом, разумевањем и схватањем научних принципа и метода могу себи да обезбеде будућност. На сваки изазов имамо адекватан одгвор, што смо показали и у време пандемије коронавируса, али кључно је правовремено детектовати проблем”, рекао је Витошевић.

Истиче и да је Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици српски универзитет и да држава Србија, Влада Републике Србије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство здравља, Министарство културе, Канцеларија за КиМ подржавају рад тог факултета.

“Очекујемо да ће у новој згради, која треба да почне са изградњом, наш универзитет наћи своју будућност и будућу снагу да опстане и да буде један од стубова и гарант опстанка српског народа на простору Косова и Метохије”, рекао је Витошевић.

Иначе, Универзитету у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици уручена је Светосавска награда за 2020. годину за укупан допринос развоју високог образовања у Републици Србији.

Како је образложено, награда је додељена за “континуирану посвећеност у осигурању квалитета наставног и научно-истраживачког рада у отежаним условима”.

Иако је 1999. године овај универзитет био принуђен да промени седиште и да рад организује на више локација, залагањем и солидарношћу руководства, наставног особља и свих запослених, сачуван је ентузијазам за квалитетна рад са студентима.

“Универзитет је активан у међународним асоцијацијама универзитета, а факултети овог универзитета учествују у бројним међународним пројектима. Активности Универзитета у Приштини од непроцењивог су значаја у пружању подршке српском народу на Косову и Метохиј”, каже се у образложењу Министраства просвете.

Извор: Косово Онлајн

Check Also

Вучић посетио Драгишу Гаљка, рањеног Србина са КиМ

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас у Ургентном центру Клиничког центра Драгишу Гаљка којег је …