Главна / Вести / Србија / Брнабић: Признавање диплома са КиМ – чекамо саговорника из Приштине

Брнабић: Признавање диплома са КиМ – чекамо саговорника из Приштине

Премијерка Ана Брнабић рекла је данас, одговарајући на питање посланице Уједињене долине-СДА Санџака Недије Баћири о признавању диплома са Косова, да то може бити решено чим Србија буде имала адекватног саговорника у институцијама у Приштини, који је спреман на компрмисе.

“Проблем са којим се суочавају млади Албанци прешевске долине јесте и питање непризнавања диплома које они стичу на Косову. Од 2008.године се дипломе не признају, те се младима одузима свака могућност за запошљавање и допринос срединама у којима живе, а наше општине остају без потребних кадрова”, рекла је Бећири.

Она је додала да је то питање обухваћено током техничког дијалога Београда и Приштине.

“Чим Србија буде имала адекватног саговорника у привременим институцијама у Приштини који је спреман да о томе разговара озбиљно, да прави комрпомисе и да дођемо до решења које би било у интересу младих људи”, рекла је Брнабић.

Она је додала да Србија као земља загледана у будућност и тежи регионалној стабилности, повезивању и поверењу и историјском помирењу са Албанцима такође инсистира на томе дуги низ година.

Премијерка е у Скупштини Србије казала да АП Косово није кривац, већ политичка елита која, како каже, мора да седне и да се договори како се третирају дипломе из Митровице, па да се решавају и све остале.

Баћири је рекла да се и члану 6 Вашингтонског споразума каже да ће обе стране признати дипломе и друга уверења, додајући да међународни споразуми на основу Устава Србије прозводе обавезе, као и домаћи закони.

“Мислим да је крајње време да се нешто предузме по том питању, јер од њега зависи судбина великог броја младих. Наше општине (на југу Србије) имају потребе за младим кадровима”, рекла је Бећири.

Брнабић је одговорила да је потпуно сагласна да споразуми треба да се поштују и позвала Бећири да апелује на приштинске власти да поштују све споразуме, прво Бриселски споразум.

“Заједница српских општина је предуслов бољих разговора”, истакла је Брнабић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Селаковић у Холандији: Сто тридесет година дипломатских односа, подршка Хага “Отвореном Балкану”

Министар спољних послова Никола Селаковић састао сe у Хагу са холандским шефом дипломатије Беном Kнапеном, …