Главна / Култура / Премијера представе “Рибарске свађе” у Грачаници

Премијера представе “Рибарске свађе” у Грачаници

Представа “Рибарске свађе”, по тексту Карла Голдонија, у режији Милана Караџића, премијерно је изведена у Грачаници 28. јануара 2021. године у Доу културе “Грачаница”.

Прилагодили смо превод са сплитског на наречје црногорског приморја и померили време дешавања ближе 60 тим годинама двадесетог века тако да представа од ренесансног доба пређе у неореалистичко пучко доба. Ево зашто: хтео сам да извучем испред заграде један молски тон у овој, иначе необуздано веселој комедији. Чињеница је да се код Голдонија ради о судбини малог сиромашног човека. Сви млади, који се надају и гаје љубавну чежњу, су пуки сиромаси и шансе за бољу будућност су им веома мале, што нам је у свавременом тренутку блиско. Један од јунака се нада да ће у будућности имати макар малу барку да би имао шансе код оне која му је прирасла за срце и то је, у основи, тужно. Наравно, ово је пре свега изванредна комедија ситуације и комедија нарави. Медитерански темперамент ликова нуди материјал да се прикажу велики распони страсти, нагли преокрети, комични калмбури.То омогућује глумцима да прикажу спремност и велику занатску вештину, представља уживање за редитеља, а надамо се и за гледаоце наше представе – рекао је о представи редитељ Милан Караџић.
Поред Караџића, који је и идејно решио сценографију, ауторску екипу чине још и Ивана Димић (адаптација), Драгица Лаушевић (костимограф), Саша Локнер (композитор), Небојша Громилић (кореограф), Љиљана Мркић Поповић (сценски говор).
Глумачку екипу чине: Небојша Ђорђевић, Аника Грујић, Срна Ђенадић, Александар Петковић, Бојан Стојчетовић, Александра Цуцић, Јелена Орловић, Оливера Баћић, Немања Оливерић, Урош Јовчић, Бранко Бабовић, Тамара Томановић и Иванка Симић.
Након премијерног извођења у Грачаници, представа “Рибарске свађе” ће 29. јануара бити одиграна у Зубином Потоку, а потом следи београдска премијере 01. и 02. фебруара у Установи културе “Вук Караџић”.

Check Also

Промоција романа „Живот из засједе“ у Дому културе „Грачаница“

У среду, 11. маја, са почетком од 19 часова, у Дому културе „Грачаница“ биће одржана промоција …