Главна / Вести / Косово и Метохија / Биће појачаног притиска Запад због Косова и БиХ

Биће појачаног притиска Запад због Косова и БиХ

Очекује нас притисак да се призна Косово и федерализује БиХ, али не због проширења ЕУ, већ због геополитичких интереса западне алијансе, оценио је данас бивши српски дипломата Зоран Миливојевић.

“Признање Косова и федерализација Босне је циљ Бајденове администрације која та питања жели да реши што пре и на начин који огвора западним интерсима. Оно што ће донети динамику и променити стање у односу на Трампову администрацију то је приближавање Вашингтона и Брисела и Берлина, и давање зеленог светла да ЕУ, односно Немачка ту ствар води уз пуну асистенцију Америке и на линији обједињеног интереса, јер се тиме решава и утицај Русије и Кине на овим просторима”, оценио је Миливојевић.

Додао је да Србију очекује притисак са Запада под којим је више од 20 година, али уз другачију динамику.

Ствари су се промениле на светској сцени и то неће моћи да се реши “преко колена” како неко замишља, рекао је Миливојевић.

“Проблем је у томе што су се ствари промениле, што нити је Србија иста, нити је свет исти, нити је то могуће решити преко колена. Према томе, без обзира на притисак, једини модел је дипломатија, политичко решење које уважава српски интерес, и ако је неко заинтересован за мир и стабилност на овим простирима мора то да уважи нове реалности”, оценио је Миливојевић.

Миливојевић је истакао да ни Дејктонски мировни споразум није могуће срушити тек тако.

“То је озбиљан међународни документ, и само изворни Дејтон гарантује мир и стабилност и повољан политички амбијент. То је веома важно, јер смо далеко од проширења ЕУ. Према томе, овде је јасно да је притисак у функцији геополитичких интереса западне алијанске, а не зато што су евроинтегарације у првом плану или нешто што би ишло нама у корист”, закључио је Миливојевић.

Он је нагласиода Србија треба да ради исто што и досад, односно да не мења политику инсистирања на дипломатском решењу које би поштовало наше интересе.

Извор: Танјуг

Check Also

У Грачаници за 24 сата 10 позитивних на Ковид 19

У општини Грачаница током протеклих 24 сата, код још 10 лица потврђена је инфекција Ковид …