Главна / Вести / Србија / Ђурић: Србија не жели “затегнуте” односе са САД

Ђурић: Србија не жели “затегнуте” односе са САД

Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић иизјавио је да Србија данас не жели “затегнуте” односе са Сједињеним Америчким Државама и нагласио да је унапређење политичких односа са том земљом приоритет.

Ђурић је за данашњи Курир оценио и да снажни односи Србије са САД доприносе њеној стабилности.

“Снажни односи Србије са САД доприносе стабилности наше земље. Политички и економски јака Србија значи и стабилан Западни Балкан. Председник Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић препознали су целокупан знацај добрих односа са САД, и учинили кораке ка приближавању наших земаља”, навео је Ђурић за Курир.

Он је додао да је после деценија занемаривања односа са том земљом, председник Вучић први који је својим политичким ауторитетом стеченим у земљи и међународним односима покренуо решавање најтежих питања која су дугогодишњи проблем српско-америцких односа.

“Унапредење политицких односа наше две земље је приоритет. Међутим, обављајуци дужност амбасадора Србије у Вашингтону, радићу на олакшању функционисања привреде и живота грађана”, рекао је Ђурић.

Он је навео да ће заједно са Привредном комором Србије бити трговинско представништво Србије у САД место одакле ће се привлачити нове америчке инвестиције у Србију, и замајац извоза српских производа у САД.

Ђурић је најавио да ће разговарати са Србима у Америци који су, како каже, најстабилнији мост између Србије и САД, те да ће промовисати Србију, њену културу, науку, историју, ум и вештине наших људи.

“Морамо да интензивно разговарамо с нашим расејањем у САД. Нама су наши Срби у Америци најближи Американци, најстабилнији мост измеду Србије и САД”, рекао је Ђурић.

“Достојно ћемо обележити 140 година од успостављања дипломатских односа са САД. Тиме цемо се одужити прецима и осветлити пут за будуцност”, поручио је још амбасадор.

Подсетио је да је прошло 140 година од када су Србија и САД потписивањем трговинске и конзуларне конвенције успоставиле дипломатске односе, наводећи да су у то време две слободне нације препознале заједнички интерес да установе своје односе уговорима.

Ђурић указује и да су две земље ратовале на истој страни у оба светска рата за заједничке идеале, као и да су најбољи српски научници променили свет радећи у САД.

Извор: Танјуг

Check Also

Селаковић у Холандији: Сто тридесет година дипломатских односа, подршка Хага “Отвореном Балкану”

Министар спољних послова Никола Селаковић састао сe у Хагу са холандским шефом дипломатије Беном Kнапеном, …