Главна / Вести / Косово и Метохија / Врховни суд одлучио да Курти не може на изборну листу

Врховни суд одлучио да Курти не може на изборну листу

Врховни суд Косова донео је данас делимично одлуку у корист Самоопредељења на њихову жалбу о непотврђивању кандидатуре за посланике за чланове ове странке Аљбина Куртија, Љибурна Аљиуа, Љибонете Деми и Аљбуљене Хаџиу, преноси Репортери.

Пресудом Врховног суда лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти и Аљбуљена Хаџиу су изостављени са изборне листе, док је за остала два члана ПС Веће Врховног суда донело одлуку да им се омогући учешће на предстојећим парламентарним изборима.

“Врховни суд Косова делимично је прихватио жалбу ПС за Љибурн Аљиуа и Љабиноту Деми Муртези. Утврђено је да је ИПЖП погрешно оценио трогодишњи рок израчунавањем дана расписивања избора на дан 6. јануара 2021. године. Тог дана истиче трогодишња условна казна за ове кандидате, у смислу наглашене одредбе. Врховни суд Косова оценио је да би трогодишњи рок требало израчунати позивајући се на датум правоснажне кривичне пресуде за сваког кандидата посебно до дана избора, а то је у овом случају 14. фебруара 2021”, наводи се у саопштењу суда и налаже да ЦИК-у два посланика уврсти у листу кандидата за предстојеће изборе.

Веће Врховног суда донело је и долуку да се дозволи да кандидат Алијансе за будућност Косова Шемседин Дрешај буде убачен на листу кандидата за посланике.

Жалбе Ашкалијске странке за интеграцију, Нове демократске странке и НИСМА су одбачене као неосноване .

Извор: Косово Онлине

Check Also

Петковић поручио Чеку: Покажите бар минимум верске толеранције

Ваш цинизам и извртање чињеница чак и на дан када бисте могли да покажете минимум …