Главна / Вести / Косово и Метохија / Ружић: Универзитет у Приштини је од непроцењивог значаја за српски народ на КиМ

Ружић: Универзитет у Приштини је од непроцењивог значаја за српски народ на КиМ

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић у изјави за Косово онлајн рекао је да су активности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици од непроцењивог значаја у пружању подршке српском народу на КиМ, о чему сведочи и овогодишња Светосавска награда, која је уручена управо тој институцији.

Како је навео, Светосавска награда представља потврду за квалитетан рад и залагања свих запослених, али и студената Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

“У ванредним околностима, у време епидемије корона вируса, захваљујући пре свега труду и умећу наставника и професора и свих запослених у образовно васпитним установама, ученицима није ускраћено право на образовање. Због тога дугујемо захвалност свим запосленима у области просвете који упркос свим изазовима са којима се суочавају свој посао обављају професионално и посвећено”, рекао је Ружић.

Како је поручио, образовање и знање темељ су успешне будућности.

“Верујем да ће и убудуће сви запослени у просвети имати снаге за све изазове који са собом носи овај одговорни позив и да ће својим ученицима и студентима једнако посвећено преносити знање, као и кључне људске и цивилизацијске вредности”, поручио је први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја.

Иначе, сваке године Светосавском наградом Министарство указује захвалност изузетним појединцима и установама образовања и васпитања који на свим нивоима образовања постижу изузетне резултате и креативност у раду, као и посвећеност и пожртвованост.

У образложењу Светосавске награде се наводи да је Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и поред бројних потешкоћа успео да се консолидује и остане у оквиру образовног система Републике Србије и постане високообразовна институција од изузетног значаја на овим просторима.

“Овај универзитет је 1999. године, након НАТО агресије, био принуђен да промени седиште и да рад организује на више локација, али је залагањем и солидарношћу руководства, наставног особља и свих запослених, очуван квалитетан рад”, каже се у образложењу Министарства просвете.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се данас састао са генералном секретарком Организације за …