Главна / Вести / Косово и Метохија / Јањић: Ово није година дијалога, кампања у Приштини јалова

Јањић: Ово није година дијалога, кампања у Приштини јалова

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић оценио је данас да 2021. неће бити година дијалога између Београда и Приштине, а предизборну кампању уочи парламентарних избора на Косову оценио као јалову, јер се у недостатку главне теме прибегава реторици из прошлости и величању тзв. ОВК, а да “Србију углавном сви избегавају”.

Упитан да ли му се чини да кампања на Косову протиче у ширењу страха од Србије, он за Т а н ј у г  каже да и поред неких изјава то није главна тема.

“Неки на Косову изнова користе теме из прошлости од које покушавају да се ‘оперу’, а то су они који имају проблема са ратним злочинима и сопственим неуспесима па зато причају или о Вашингтонском споразуму или шире страх од Србије. Ипак, Србија није толико у фокусу”, оцењује Јањић.

За теме које износи досадашњи премијер Авдулах Хоти, да се преговори воде за међусобно признање две државе, Јањић каже да не представљају ништа ново.

Што се тиче дијалога Београда и Приштине сматра да га ове године неће бити, јер након избора предстоје преговори око владе који ће потрајати сигурно бар до марта, а потом долазе и септембарски локални избори на КиМ, као и избори у Србији.

“Мислим да у 2021/2022. неће бити озбиљног дијалога на какав смо навикли”, оцењује Јањић за Т а н ј у г.

Према његовим речима, то не значи да се неће појавити евентуално нека нова америчко-европска иницијатива која би дијалог ограничила на искључиво политичке разговоре.

Јањић сматра и да главну предизборну тему “не можете да ухватите” и да политичари у Приштини немају шта да обећају грађанима.

“Кампања је неуобичајено кратка и води се по кућама и становима да би се показало да има пуно учесника. А заправо, има веома мало учесника и због пандемије, а и због све мањег угледа који политичари на Косову имају. Нико се скоро није ухватио у коштац са животним проблемима, јер немају шта да обећају грађанима”, сматра Јањић.

Он каже да је проблематично то што раде и бивша Тачијева Демократска партија Косова и Харадинајева Алијанса за будућност Косова па чак и Самоопредељење Аљбина Куртија.

“А још проблематичније је то што прича премијер у техничком мандату, Авдулах Хоти, помињући ‘некакве будуће ратове'”, наводи он и додаје да је свеукупно реч о кампањи која свим актерима служи да што пре прође.

Осврћући се на могуће резултате избора у фебруару, он сматра да се ствара слична атмосфера као и приликом прошлих избора у којој се у јавности даје знатна предност Самоопредељењу али да, како тренутно ствари стоје, разлика међу странкама неће бити велика.

Сматра да је могуће да ће Самоопредељење имати највише процената освојених гласова и мандата, али тек нешто мало више од Демократског савеза Косова.

“Очекујем и поновне проблеме око формирања будуће владе. Такође, с обзиром на искуство које имају са Куртијем и Самоопредељењем, и коалициони партнери и међународна заједница, та странка има мале шансе да добије место премијера, чак и ако освоји највише места у косовској скупштини”, истиче Јањић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Петковић: Недавне кризе на северу КиМ на ивици трагедије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да су две кризе које …