Главна / Вести / Косово и Метохија / Курти: Референдумом до уједињења са Албанијом

Курти: Референдумом до уједињења са Албанијом

Оснивач покрета Самоопредељење и некадашњи косовски премијер Аљбин Курти оценио је да би Косово требало да добије право на уједињење са Албанијом, али мирним путем, односно референдумом.

Курти је, у разговору са уредницима Оксфорд магазина, рекао да је покрет чији је оснивач сматра да би уједињење са Албанијом не сме да изазове нови балкански сукоб.

“Желимо да добијемо право на референдум и не мислимо да је насиље пут до уједињења”, рекао је Курти, наводећи да подржава уједињење уколико би се процес извео на демократски начин.Избори на Косову одржавају се 14. фебруара.

Према последњим истраживањима јавног мнења, Куртијева странка има подршку нешто више од 44 одсто испитаника, односно двоструко више од друге најјаче странке – Демократске партије Косова.

“Резултат мора бити поштован, али ни у ком случају не сме почети Трећи балкански рат”, рекао је оснивач покрета Самоопредељење.

Врховни суд Косова потврдио је ранију одлуку судова према којој Курти, због ранијих пресуда, не може да се кандидује за посланика у косовском парламенту.

Последње истраживање о уједињењу Албанаца начинила је агенција Галуп 2010. године, када се је идеју подржало 81 одсто испитаника на Косову, 62 одсто у Албанији и 51 одсто у Македонији.

Извор: РТС

Check Also

Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се данас састао са генералном секретарком Организације за …