Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: Албански политичари провакацијама јачају антисрпски став Приштине

Дрецун: Албански политичари провакацијама јачају антисрпски став Приштине

Албански политичари са Косова учесталим посетама северу Косова, а под маском избора додатно распаљују националистичке и антисрпске ставове, оценио је данас председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун и додао да такве поруке додатно дестабилизују ситуацију.

Дрецун је на тај начин прокоментарисао последњи догађај на северу Косова када су Вљоса Османи и Аљбин Курти дошли у Северну Митровицу, али и различите изјаве албанских политичара, попут оне коју је део Енвер Хоџај да је слата полиција на север Косова док је ДПК била на власти.

“Имајући у виду да је бирачко тело албанске националности на северу веома мало у односу на оно јужно од Ибра, онда је очигледно да они желе да пошаљу политичку поруку и Србима на северу и Албанцима јужно од Ибра, да је север Косова саставни део те лажне државе и да тиме додатно ојачају свој положај код бирачка албанске националности на југу”, каже Дрецун за Т а н ј у г.

Таква порука, према његовим речима, додатно дестабилизује ситуацију и очигледно смишљена да изазива инциденте, те да се на тај начин придобију гласови Албанаца.

“Иако све можемо да окарактеришемо као кампању, то ипак носи одређене опасности по српски народ. Све то представља континуитет готово свих албанских политичких странака, јер све оне настоје да створе услове да у једном тренутку успоставе пуну контролу те лажне државе Косово над севером, а то не може да се уради сем силом”, истакао је Дрецун.

Када се шаљу такве инцидентне, провокативне, националистичке и агресивне поруке, оне се, објашњава Дрецун, шаљу на тај начин што албански политичари долазе тамо где знају да неће бити добродошли и где знају да ће имати супростављање српског народа.

Упитан зашто албански естаблишмент стално прибегава хушкачкој реторици, Дрецун поручује да одговор треба потражити и у истраживању јавног мњења међу Албанцима које каже да највећи део младих одговара да су Србија и Срби највећи непријатељи и противници албанском народу.

“Очигледно желе да даље распирују те националистичке, антисрпске ставове, уместо да покушају да граде мост који једног дана треба да премости огроман понор који се налази између Срба и Албанаца. То је посао политичара. Нажалост, они играју на другу карту руководећи се тиме да им је можда најзначајнији део бирачког тела управо међу младим Албанцима”, рекао је он.

Додаје да је политичка свест српског народа на Косову на високом нивоу и да постоји стална координација политичких представника српског народа са Београдом, председником Србије, Канцеларијом за КиМ, те да се српски народ понаша веома одговорно и не наседа на провокације.

“Пружају адекватан одговор на њихове провокације, али тај одговор не може да се протумачи као насиље и као нешто што може да испровоцира Албанце. Мислим да ћемо у наредном периоду имати веома јасну ситуацију, да ће Српска листа успети да освоји гласове и поверење српског народа на КиМ и да ће се наставити са јединственом политиком између Београда и српског народа на КиМ”, подвукао је Дрецун.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК …